Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте как изглежда днес призрачният град Припят (СНИМКИ)

03 юни 2019, 15:05 часа

Някогашното място на едно от най-големите бедствия в света, Чернобил, все повече се превръща в популярна туристическа дестинация. Миналата година около 70 000 туристи са посетили изоставения район в Украйна.

Учените и активистите твърдят, че посетителите в Припят никога не си тръгват с чувство на безразличие. Такъв е случаят с Йохан, коментатор от Великобритания.

"Смайващо е да видиш толкова много постройки, да видиш колко много е било построено тук. Не са само апартаментите, в които са живеели хората, тук има плувен басейн, училище… Ужасяващо е, че цялата тази общност е трябвало се изнесе за секунди“.

Припят - изоставеният град до Чернобил

Някогашното място на едно от най-големите бедствия в света все повече се превръща в популярна туристическа дестинация. Миналата година около 70 000 туристи са посетили изоставения район в Украйна. Но с много туристи идва и проблемът с много боклуци, оставен от тях Някогашното място на едно от най-големите бедствия в света все повече се превръща в популярна туристическа дестинация. Миналата година около 70 000 туристи са посетили изоставения район в Украйна. Но с много туристи идва и проблемът с много боклуци, оставен от тях Някогашното място на едно от най-големите бедствия в света все повече се превръща в популярна туристическа дестинация. Миналата година около 70 000 туристи са посетили изоставения район в Украйна. Но с много туристи идва и проблемът с много боклуци, оставен от тях Някогашното място на едно от най-големите бедствия в света все повече се превръща в популярна туристическа дестинация. Миналата година около 70 000 туристи са посетили изоставения район в Украйна. Но с много туристи идва и проблемът с много боклуци, оставен от тях

За съжаление посетителите също оставят своя отпечатък в района – особено онези, които идват без необходимото разрешение и инструкции. Много боклуци трябва се почистят преди 33-тата годишнина от аварията през 1986 г.

Наталия Любченкова от Euronews казва: "Бутилките от алкохол, бутилките от вода са навсякъде. Изоставеният район около атомната централа "Чернобил“ не е замърсен само с радиация. Днес местните доброволци се присъединяват към глобалната инициатива "Trashtag Challenge“ за събиране на боклука, оставен от туристите“.

СНИМКИ НА ПРИЗРАЧНИЯТ ГРАД ТУК

Сред хората, които почистват, са и екскурзоводите в Чернобил. Те имат разрешително да влизат в зоната и се грижат за това, тя да е чиста.

Екскурзоводът Антон Юхименко казва: "Наша задача е да събираме отпадъците, които са се натрупали в последните години. Събираме ги на купчини и след това изваждаме боклука извън зоната, следвайки стандартите за безопасност“.

Асоциацията на туроператорите в Чернобил работи за получаването от ЮНЕСКО на статут за световно наследство, след като много туристи посещават зоната и допринасят за цялостния имидж на Украйна.

На 26 април 1986 г. в 1:23 ч четвърти реактор в съветската атомна електроцентрала "Чернобил" експлодира, предизвиквайки една от най-мощните ядрени катастрофи в историята на човечеството. Аварията в Чернобил оставя необитаеми повече от 150 хил. кв. км около централата. Над 200 хил. души са евакуирани от родните си места.

Радиоактивните частици, изпуснати в атмосферата, достигнаха до цяла Европа, което доведе до рязко повишаване на случаите на ракови заболявания.

Зоната около атомната електроцентрала в момента е забранена за достъп и се простира в радиус от около 2600 квадратни километра. Около самото съоръжение и авариралия четвърти енергоблок е изграден нов бетонен саркофаг, който задържа радиационното излъчване.

В момента Украйна има амбициозния план да изгради соларен парк в изоставената зона. Правителството иска компании за възобновяема енергия да разработят проекти, с които да се произвежда енергия, достатъчна за най-малко 2000 домакинства. Въпреки че хората няма да могат да живеят в района на Чернобил през следващите поне 100 години.

СНИМКИ НА ПРИЗРАЧНИЯТ ГРАД ТУК

източник: vesti.bg

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес