Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виена иска да спре файтоните заради повреди по настилката, Париж слага асфалт, заглушаващ шума

17 октомври 2018, 09:18 часа

Администрацията на централния Първи район на Виена предлага намаляване на стоянките за файтони в сърцето на австрийската столица, предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Властите възнамеряват на по-късен етап да поискат и пълна забрана за конски впрягове.

Причината за тези планове са финансовите разходи от бюджета на Първи район за ремонт на пътната настилка, на която подковите на конете и колелата на файтоните нанасят сериозни щети. Конските впрягове в центъра на Виена ежегодно причиняват повреди за около 750 хил. евро, което е непосилна сума за градския бюджет.

Същевременно три улици в Париж ще бъдат преасфалтирани с нов вид "екологична" пътна настилка, която поглъща градския шум и не се нагрява в летните жеги. 

Експерименталните отсечки, реализирани по проект Cool & Low Noise Asphalt, финансиран от Европейския съюз, са с дължина едва 200 метра и са разположени в централните и южните части на френската столица. Върху всяка от трите улици ще бъде положена различна асфалтова настилка. Целта на проучването е да бъде установен материалът, който поглъща най-много шум и не се направя прекалено през лятото.

Очаква се намаляване на уличния шум с поне 5 децибела, а температурата на настилката ще бъде най-малко с 3 градуса по Целзий по-ниска от тази на обикновения асфалт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес