Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видове авточасти и тяхното приложение

10 октомври 2022, 12:36 часа

Авточастите са компоненти, които поддържат колата ви работеща и в най-функционален и добър вид. Понякога се налага да сменим превантивно дадена част, когато усетим нетипично поведение или симптоми в някой от агрегатите на автомобила. Това може да бъде странен шум или виене, прегряване, затруднено движение или загуба на мощност, пълен отказ на дадена система. Разбира се по-новите автомобили имат достатъчно електроника под формата на сензори и датчици, така че ще ни уведомят за дадена неизправност преди да се случи сериозна ситуация. Например датчика за масло на таблото ще светне много преди количеството на моторното масло да е намаляло до фатално ниско ниво.

При по старата генерация автомобили за съжаление няма такива системи и това прави смяната на дадена авточаст или според наблюденията на шофьора и неговия опит или след като вече е наложително и автомобила ни спре да функционира. Ако се позоваваме на горния пример, то при един стар автомобил е наложително да се следи пръчката за нивото на маслото, за да не остане двигателя без смазване.

Видове авточасти според производителя.

В следващите редове ще направим кратка спецификация на видовете части за автомобили, според техния произход.

Те обикновено се произвеждат от компанията производител на автомобила или нейни подизпълнители и са известни като OEM части. Някои части се произвеждат от други компании и са известни като OES или резервни части. Разликата между OEM оригиналните части и резервните авточасти е марката, цената и качеството. OEM авточастите се произвеждат от компанията, която е произвела вашия автомобил и по тази причина имат достатъчно дълга гаранция, надеждно качество, но и по-висока цена.

Оригинални OEM авточасти

На българския пазар има доста компании, предлагащи както оригинални, така и широка гама авточасти от други брандове. Понякога фирмите са специализирани, но в повечето случаи предлагат авточасти за леки автомобили, камиони, автобуси, ванове, SUV и дори електромобили.

На фокус е фирма Car-expert, които предлагат широк асортимент резервни части за следпродажбено обслужване, като компанията предлага голяма гама от премиум марки авточасти. Наборът от продукти включва бензинови и дизелови превозни средства.

Car-expert е B2C търговец на авточасти, който се фокусира върху предоставянето на първокласни и обемни автомобилни части на конкурентни цени. Компанията предлага в сайта си части за леки автомобили, джипове, ванове, както и допълнители автоаксесоари и консумативи като масла и акумулатори. Служителите на фирмата са свикнали да получават запитвания и заявки за нестандартни размери и всякакви локации, като осигуряват оригинални опаковки и доставят частите безопасно и сигурно в цяла България.

Когато обмисляте какъв вид авточаст да поръчате, трябва да внимавате за noname продукти или откровенни фалшификати. Много често на българския пазар се предлагат OES авточасти със съмнителен произход от Турция или Китай. В повечето случаи те не изкарват дълго и се налага повторен ремонт, загуба на време и финанси, смяна на автосервиза с по-надежден и т.н.

Авто масла

Както споменахме във фирмите за автомобилни части може са откриете богат избор, когато става дума за моторни масла. Има много различни видове според двигателя, марки и разфасовки. Изборът на правилния тип масло за вашия автомобил е от съществено значение за неговото правилно функциониране и дълъг експлоатационен период. Можете също да използвате добавки, за да защитите двигателя си. Тези продукти могат да направят голяма разлика в работата на вашия автомобил. Продават се добавки за по-оптимална работа на дюзите, добавки за облекчаване на двигателя, добавки против запушване на DPF филтъра и т.н. Но най-важно от всичко за защита на двигателя и правилната му работа е качественото двигателно масло.

Трябва да потърсите вида и други спецификации върху контейнера за моторно масло. Тази информация ще ви даде лесен начин да разберете дали маслото отговаря на стандартите и изискванията от производителя на вашата кола. Такива характеристики са вискозитет, вид на маслото като минерално, синтетично или полусинтетично, енергоспестяващите свойства на маслото, както и неговото предназначение за бензинови или дизелови двигатели.

В зависимост от вашия двигател може да се наложи да смените вида двигателно масло, за да оптимизирате работата на агрегата. Различните масла имат различен вискозитет. Ако карате кола в студен климат, е препоръчително да изберете моторно масло с по-нисък вискозитет. В топъл климат е добре да изберете по-висок вискозитет 15W-40 или 20W-50.

Моторното масло за голям пробег е специален вид масло. Съдържа добавки за предотвратяване на течове на масло и намаляване на изгарянето му. Идеален е за по-нови автомобили. Конвенционалното двигателно масло, от друга страна, се предлага в различни степени на вискозитет и отговаря на спецификациите на API. Синтетичното моторно масло обаче предлага допълнителна производителност.

За да изберете най-добрата и подходяща авточаст или най-правилното масло за своя автомобил, ви съветваме да се консултирате със специалист.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес