Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вашият нос расте: Ето какво казват изследователите

30 май 2024, 05:25 часа

Това е уместен въпрос: Расте ли носът ви с възрастта? Ако някога сте се чудили за леките промени, които се случват точно там, на лицето ви, бъдете сигурни, че не сте сами. Милиони хора са се взирали в последните си снимки или в отраженията си в огледалото, опитвайки се да разберат защо лицата им изглеждат малко по-различно, отколкото преди.

Още: Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Наистина ли носът ви продължава да расте с възрастта?

Ако сте един от тези хора, които подозират, че носът им се уголемява, имаме тревожни новини за вас: Да, носът ви наистина продължава да расте с напредването на годините. Д-р Грегъри Левитин, оториноларинголог в Нюйоркската болница за лечение на заболявания в областта на очите и ушите в Маунт Синай, обяснява, че носът не започва и не спира да расте в определен момент, а просто расте бавно и постепенно през цялата зряла възраст.

„Това всъщност е вярно“, казва д-р Левитин. „В продължение на много, много години - наистина десетилетия и десетилетия - хрущялът на носа ви продължава да расте и да се променя бавно във времето. Носът от младостта ви вече не е носът, който имате с напредването на възрастта.“

Ако ви се струва, че това е жестока шега, която тялото ви си прави, това не е така: Всъщност има доста добро обяснение защо това се случва с носовете ни за разлика от други части на тялото ни.

Защо носът ви продължава да расте?

„Носът се състои от кожа - мека тъкан - хрущял и кост“, казва Левитин. „Костите растат през пубертета и спират. Кожата се променя с възрастта; има стегнатост, когато сме млади, а след това бавно се разтяга и пада с напредването на възрастта. Хрущялът е този, който продължава да расте - и когато хрущялът на носа расте, той се проектира, разширява се и става по-дълъг, а след това се свлича, поради което понякога виждате много стари хора с тези по-големи, луковични носове", казва Левитин.

Но преди да започнете да се притеснявате, че се превръщате в някаква изопачена версия на Пинокио или страшна вещица, има няколко причини, поради които трябва да се успокоите. Първо, промяната вероятно не е толкова забележима, колкото си мислите. Второ, никой от нас не може да направи много по въпроса, освен да направи ринопластика.

„Това е естествена част от стареенето и се случва на всички нас“, казва Левитин. „Тъй като се случва бавно, това рядко е забележим процес и обикновено не води до значителни промени до късна зряла възраст - т.е. над 60-годишна възраст. По това време повечето хора се чувстват комфортно в собствената си кожа. Но ако носът - или лицето - е променил външния вид на човека по негативен начин, тогава винаги може да се обмислят медицински или хирургически варианти.“

Ако някога сте се питали: „Продължават ли да растат носът и ушите?“, също сте на прав път - ушите също са изградени от хрущял и според Левитин те също продължават постепенно да растат с напредването на възрастта.

Какво още се случва с носа с напредването на възрастта?

Разбира се, външната страна на носа се променя, но вътрешната страна на носа също се променя - и това може да бъде по-сериозна причина за безпокойство.

„Тъканите във вътрешността на носа - известни като лигавични тъкани - губят част от своята еластичност или устойчивост, така че с възрастта носът става малко по-запушен и течащ“, казва Левитин, който отбелязва, че проблемът може да се задълбочава прогресивно с напредването на възрастта. Добрата новина?

Още: Ето какво означава според поверието, ако ви сърби носът

„Можем да лекуваме това! При повечето възрастни пациенти това е лечимо състояние в рамките на лекарския кабинет. Съществуват няколко нови процедури за функционално подобряване на носа при хора, които страдат от значителна носна обструкция или постназално прокапване", казва той.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес