Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важно ли е да се пие мляко за здравето и колко чаши на ден: отговорът на експертите

17 октомври 2024, 08:08 часа

Обикновената вода и пастьоризираното мляко са обявени за най-добрите напитки за деца на възраст до 5 години.
 
Експерти се изказаха за ролята на млечните продукти за растежа на костите и цялостното здраве. Те са съгласни, че млякото е много по-хранителна напитка от много други. Но експертите също така твърдят, че млякото не е толкова важно за цялостното здраве, колкото много хора смятат. Изключването на млечните продукти от здравословното и разнообразно хранене едва ли ще доведе до някакви здравословни проблеми, пише The Washington Post.

Отбелязва се, че ако спазвате здравословна и разнообразна диета, вероятно ще си набавяте калций от различни храни (боб, зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба, ядки, тофу), а не само от млякото.

Проучването установява, че допълнителният прием на млечни продукти и калций не оказва влияние върху костната минерална плътност на децата.

Още: Трябва ли да пиете мляко, ако имате проблеми със стомаха

Експертите стигат до заключението, че нормален растеж и развитие в детска възраст могат да се постигнат и без млечни продукти, ако се обърне внимание на качеството на храната и начина на хранене.

Ако се притеснявате, че организмът ви не получава достатъчно калций, Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Харвардския университет, препоръчва да приемате специални калциеви добавки, съдържащи витамин D.

Колко мляко трябва да пият децата

През 2019 г. четири водещи здравни организации публикуваха консенсусна препоръка, в която се посочва, че обикновената вода и пастьоризираното мляко са най-добрите напитки за деца на възраст до 5 години, а препоръчителното количество зависи от възрастта:

Още: Кой чай задължително се пие с мляко

  • 12 месеца и по-малко: не се допуска консумация на краве мляко; препоръчва се до една чаша вода на ден.
  • На възраст от 1 до 2 години: две до три чаши пълномаслено мляко на ден; препоръчва се една до четири чаши вода на ден;
  • от 2 до 3 години: до две чаши обезмаслено или обезмаслено мляко на ден; една до четири чаши вода на ден;
  • от 4 до 5 години: до 2,5 чаши на ден обезмаслено или обезмаслено мляко; до пет чаши вода на ден.

Източник: ТУК!

5 признака и симптоми на непоносимост към лактоза

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес