Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Крим обявиха Хелоуин за "антипразник"

30 октомври 2017, 09:55 часа

Ръководителят на полуостров Крим Сергей Аксьонов отхвърля като напълно недопустимо честването на Хелоуин в училищата и поиска от учебните заведения да не го отбелязват, предаде ТАСС.

„Недопустимо е да се организират подобни сборища в учебните заведения, включително и като „частна инициатива”. Официална забрана няма, но има морална отговорност, има обществено мнение”, написа в социалната мрежа Facebook Аксьонов.

Той смята Хелоуин за „антипразник”, който „противоречи на традиционните ценности на народите на Крим и Русия и той трови духовната, културната и нравствената атмосфера на полуострова”.

Аксьонов настоява частни структури да не се опитват да печелят от празника в разрез с интересите на обществото.

Actualno.com припомня, че историята на Хелоуин е свързана с традициите на древните келти. Смята се, че в Америка празникът е пренесен от ирландски емигранти. През втората половина на 20. век той се разпространява от Северна Америка в англоезичните държави и в Централна Европа.

В основата на Хелоуин е поверието, че в навечерието на Деня на Вси светии мъртвите се връщат в домовете си и трябва да бъдат посрещнати подобаващо.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес