Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

25 април 2024, 12:48 часа

На територията на Карибите, под звездите и в сянката на вековните палми, се крие остров Тортуга - мястото, където легендарните пирати са се събирали, за да споделят плячката си и да празнуват живота. Но къде се крие този остров на пиратите днес? И какво е съсипало неговата пиратска идилия?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Пиратско убежище в миналото

Остров Тортуга, днес в Хаити, е бил център на пиратската дейност в Карибите през 17-ти и 18-ти век. Тук пиратите от всички рангове и националности са се срещали, разпределяли плячката си и се наслаждавали на безгрижния си живот. За пиратите Тортуга не бил просто остров, а своеобразен рай, където морските вълци могат да удовлетворят своите желания за приключение и свобода.

пирати

От пиратска столица до туристически рай

След дълги години на пиратство, колониалните сили решават да се борят с нелегалните морски разбойници, които обитават Тортуга. Резултатът е, че днес островът е превърнат в една от най-добрите туристически дестинации на Хаити. Плажът Поан Салин (Point Saline) се нарежда сред най-добрите в региона, а интересните пещери и останките от френска бойна крепост привличат множество посетители.

Карибски остров радва посетителите си с кученца за гушкане

Откриването на Тортуга

Историята на острова започва с откриването му през 1492 г. от Христофор Колумб. Неговият поглед се спъва в далечината върху разкрило се парче земя, което много му приличало на черупка от костенурка. Точно това е и причината острова да се нарича Тортуга, което на испански означава "костенурка".

Тортуга, със своите приключенчески истории и легендарни пирати, продължава да въздейства върху въображението на хората дори и в наши дни. От пиратско убежище до туристически рай, островът носи следи от епохата на морските разбойници, които някога владеели водите на Карибите.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес