Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кои случаи да не ходите на сауна или парна баня?

16 ноември 2022, 13:22 часа

Много от хората обичат да разпускат чрез парни бани или сауни, като според някои специалисти в действителност тези СПА процедури имат благоприятно влияние върху тялото ни. Други споделят малко по-различно мнение, но със сигурност тези процедури не бива да бъдат посещавани от хора, при чиито състояния те са противопоказни.

Както за всяко друго нещо, българите разполагаме и с различни суеверия относно посещаването на СПА, които не се разпростират само около медицинската гледна точка. Нека видим някои митове и истини относно парните бани и сауните:

Внимавайте при посещението с деца

Относно това дали е полезно за малчуганите да посещават подобни места, където температурите и влагата са доста високи, мненията не са еднозначни. Със сигурност детето не бива да е под 6 месеца, а температурите в помещението за процедурата - да не надвишават 45 градуса. По-безопасно е посещението на парна баня, но само за няколко минути - до 4-годишна възраст специалистите съветват децата да не остават повече от 5 минути вътре.

8 причини защо сауната е полезна за здравето

Ако отивате сам на сауна

Идва ред и на едно народно суеверие, което гласи, че ако отидеш сам на сауна, може да бъдеш нападнат от зли духове. Но и от гледна точка на безопасността ви - добре е да бъдете с компания, тъй като не се знае дали организмът ви ще понесе обстановката вътре.

Ако сте бременна

Бременните жени определено изпитват досада понякога, тъй като носят голяма отговорност, идваща с безброй ограничения относно хранене, лоши навици, начин на живот и т.н. Понякога ви се иска да разпуснете и да посетите и някоя друга СПА процедура, но със сигурност можете да почакате няколко месеца преди посещение на парна баня или сауна. Възможни са усложнения и дори риск от спонтанен аборт, затова подкрепяме забраната на специалистите в това отношение.

Полезни или вредни са САУНИТЕ и горещите бани за сърцето

След купон

Ако сте подпийнали малко повече и сте в хотел със СПА център, то по-добре се насочете към стаята си и избягвайте парната баня и сауната. При консумацията на алкохол се отчита леко повишаване на кръвното налягане, а ако се озовем в среда с твърде високи температури, влага и горещ климат, то рисковете от сърдечен удар се увеличават значително. Освен това пияните хора губят равновесие и не мислят адекватно, затова не е изключено и да се наранят, изгорят и т.н.

И тук присъства едно суеверие от народа - духът на банята не може да остави пияницата вътре. Ние не казваме, че го подкрепяме, но все пак ви съветваме да избягвате сауни, парни бани или обикновени горещи душове.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес