Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кои предмети в дома има злато?

31 август 2023, 19:22 часа

През последните три десетилетия потреблението на злато за промишлени нужди в световен мащаб се е утроило, а областите на неговото приложение са се разширили многократно.

Технологично новите устройства и технологии благоприятстват използването на златото в необичайна роля. Броят на устройствата, базирани на платки със злато в тях, нараства: таблети, смартфони, лаптопи. Тази индустрия се развива с огромни темпове: всеки сезон се произвеждат нови, макар и не винаги подобрени, модели, които бързо се продават на пазара.

Нуждата от старите модели изчезва, консуматорството нараства, остарялото оборудване става излишно. И това е само малка част от развитието на съвременния свят. Новите модели компютри и телефони изместват старите и този процес съвсем не се дължи на нарастващи изисквания към технологиите, а се диктува от невинаги почтени (даже бихме казали – крайно рядко почтени!) маркетинг-специалисти.

Съвременната електроника е предназначена за кратък период на работа единствено заради целта човек да плаща пари по-често - тоест, за да купува нова. Повечето потребители смятат, че е по-лесно и по-евтино да купуват нови уреди. Затова старите хладилници, например, работят десетилетия - а новите, модерни хладилници, оборудвани с всякакви мислими и немислими функции, „изгарят“ за няколко години. Поради такова огромно увеличение на потреблението на различни изделия, индустрията се нуждае от повече материали, включително злато.

За по-голямата част от техническите устройства и медицинските технологии наличието на злато в производството не оказва съществен ефект върху цената. Това е и една от основните причини за нарастващото използване на злато в индустрията.

Фалшиво злато - как се познава?

Към днешна дата има шест основни групи техника, където се използва злато:

- транспорт;

- електроника и телекомуникации;

- енергийна и топлинна регулация;

- химия и нефтохимия;

- фармация;

- нанотехнологии.

Въпреки теглото си, златото се прилага активно в авиацията и космическите апарати. Благородният метал се използва там, където корозията е недопустима, а именно в частите на двигателите. Илюминаторите на космическите кораби са покрити с най-тънък златен филм, за да се предотврати проникването на вредни лъчения вътре.

В автомобилния транспорт златото играе важна роля като проводник - благодарение на този метал е много по-безопасно да се управляват модерни автомобили, понеже златото се използва в микросхеми, отговорни за критични автомобилни системи.

В електрониката стойността на златото е неоспорима: във всеки смартфон, таблет, iPad, компютър, моноблок и мобилен телефон има злато като част от платките. Именно този метал допринася за бързата работа и надеждността на тези устройства.

Злато се намира в микросхеми и транзистори, индикатори и диоди. В превключватели, бутони, резистори. В сензори за ъгъл и налягане, в температурни датчици. В монтажни проводници от флуоропластична изолация. В някои генераторни лампи, в печатни платки с радиоелементи.

Злато или не - ето как да разберем

Системите за съхранение на слънчева енергия също съдържат злато, което помага да се увеличи ефективността на събиране на този тип енергия.

В горещия климат използването на злато в стъклото на прозорците помага да се предотврати навлизането на излишна топлина, което прави офисите и домовете по-уютни и ограничава необходимостта от климатизация - това от своя страна намалява разходите за енергия.

В химическата промишленост катализаторите, съдържащи злато, помагат за контролиране на химични реакции и получаване на необходимите вещества.

В медицината златото се използва за подобряване на качеството на медицинските инструменти. Среща се още в слухови и очни импланти. В бъдеще се очаква златните наночастици да се използват като доставчици на лекарства за насочване към човешки органи.

Златото се използва широко и в нанотехнологиите: въглеродни нанотръби, оптични чипове. Използването на злато в тази област се дължи на изключителните свойства на неговите частици.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес