Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кои държави можете да оцелеете в случай на апокалипсис?

19 юли 2024, 10:38 часа

В случай на глобална катастрофа или епидемия малцина ще оцелеят, но все още има шансове да се спасите.

През цялата човешка история фактът, че технологичният прогрес има и обратна страна, е неоспорим. Развитието на науката в различни сфери не само придвижва обществото напред, но и става причина за световни катастрофи, създавайки все повече рискове за жителите на нашата планета. Към днешна дата има не един сценарий за това какви ситуации могат да доведат до трагедия от световен мащаб.

Изменението на климата и екологичните проблеми вече засягат живота на милиони хора и се оказват още по-страшни в бъдеще. Разработването на ядрени и биологични оръжия може да доведе до неразрешими конфликти и катастрофални последици за човечеството.

Избухването на пандемия може лесно да отнеме живота на много хора, а няколко ядрени бойни глави могат да унищожат всичко, градено с векове. Възможността за евентуално унищожение на човечеството никога не е изключена, затова има места, където вероятността част от населението на света да бъде засегнато е по-малка.

Там е сигурно: 10-те най-безопасни държави в света

Най-безопасните държави в случай на край на света

В случай на апокалипсис държавите, които са най-отдалечени от големите континенти, ще пострадат най-малко. Учените смятат, че това са земи като Австралия, Нова Зеландия и Исландия, където вероятността да бъде засегнато част от населението на Земята ще бъде по-малка.

Те са най-подходящи да оцелеят при катастрофа, предизвикана от епидемия. Това е така, защото островите и отдалечените континенти са защитени от разпространението на инфекциите по естествен път поради огромните океански разстояния. Освен това те са развити държави със собствена инфраструктура.

Бункери

Съществуват подземни убежища с различни нива на комфорт, създадени в случай на апокалипсис. Разбира се, необходимо е те да бъдат изградени или закупени предварително, което и правят онези, които са обсебени от тази идея. Факт е, че най-влиятелните хора на нашата планета разбират до какво могат да доведат техните действия или евентуални сблъсъци на световната сцена като цяло. Разбира се, винаги съществува възможността да се стигне до непредвидена катастрофа, в който случай ще се наложи бягство. Това обяснява голямото търсене, както и успеха на предприятията в тази област.

Бункерите са оборудвани с всичко необходимо за оцеляване: вентилационни системи, запаси от храна и вода, медицинско оборудване и други ресурси. Жителите могат да закупят бункери, за да ги използват като убежище при извънредни ситуации. Този проект има за цел да осигури на хората място, където да се защитят и да оцелеят в екстремни условия.

Там е РАЙ: 5-те държави, в които е най-безопасно да живеете

Това в никакъв случай не е единственият подобен проект в света. Например бункерът Oppidum, разположен в Чехия, се смята за един от най-защитените и скъпи в света. Той е създаден като резиденция за най-богатите хора в света в случай на глобални катастрофи.

Това убежище осигурява не само биологична и радиационна защита, но и всички условия за луксозен живот, включително просторни апартаменти, ресторанти и спа центрове. По този начин цената на проекта, който може да осигури комфортен живот без контакт с външния свят на всички, които могат да си го позволят, е напълно оправдана. Стойността на компанията Oppidum се оценява на милиарди долари.

Разбира се, всичко това не са символи на власт и богатство, а едни от важните средства за сигурност, макар и не за толкова голяма група хора. Живеем в непредсказуемо време, когато рисковете се увеличават с всеки изминал ден, а човешкото развитие се превръща във все по-опасен процес. Запазването на цивилизацията зависи, наред с другото, от способността ни да се адаптираме и да се защитаваме. А надеждата за бъдещето на човечеството може да се свърже с такива напредничави подходи към сигурността и оцеляването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес