Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Канада тръгна процес срещу многоженци

19 април 2017, 06:50 часа

Съдебен процес срещу двама канадски мормони, единият от които призна, че има 24 съпруги и 146 деца, започна в Кранбрук, Британска Колумбия.

Уинстън Блекмор и Джеймс Марион Олер, които имат съответно 24 и 4 съпруги, не се признаха за виновни още в началото на процеса, който се предвижда да отнеме две седмици. Многоженството е забранено в Канада преди 127 години, информира БГНЕС.

Двамата мъже ръководят дисидентски клонове на „Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни“ (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints - LDS). Това е другото име на Мормонската църква, със седалище в Солт Лейк Сити (американския щат Юта). Сектата се установява преди около 60 години в селището Баунтифул, на 700 км източно от Ванкувър и на 20 км северно от границата със САЩ.

Много експерти се очакват пред съда, за да бъде потвърдена истинността на различни документи. Сред тях са брачни свидетелства, открити в каса по време на полицейска акция на американската полиция в тексаско ранчо през 2008 година.

По време на двете последни десетилетия, трима прокурори се занимават със случая, без да повдигнат обвинения към двамата, тъй като законът, забраняващ полигамията, е в противоречие с конституционното право на канадците за свобода на вероизповеданията. Най-накрая Върховният съд на Британска Колумбия се произнесе, че забраната на полигамията е конституционна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес