Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Устните ви съхнат през лятото: 8 начина за решаване на проблема

11 юли 2024, 07:45 часа

Да се върнеш от ваканция с красив загар и... сухи, лющещи се устни не е никак трудно. Ето как да поправите ситуацията.

Кожата на устните е много чувствителна и те почти винаги първи понасят тежестта на сезонните промени и затова изискват допълнителни грижи.

Причини

На първо място сухотата може да бъде причинена или от недостатъчен прием на течности, или от загуба на много от тях. Без компенсиране на загубата на течност, кожата на устните може лесно да изсъхне.

Друг важен фактор е ултравиолетовото лъчение. През лятото слънцето грее по-често и по-силно, отколкото през зимата, и вие сте изложени на него по-дълго, прекарвайки повече време на открито. Ултравиолетовото лъчение причинява леко изгаряне, а увредената кожа на устните изсъхва дори по-бързо от обикновено.

Какво казват устните за вашето здраве?

Как да оправим ситуацията?

1. Ексфолирайте

Мъртвите кожни клетки могат да се натрупат върху устните ви, точно както в други части на тялото ви. В резултат на това те стават сухи и неравномерни.

Почистването на устните ви премахва тези мъртви частици и помага да поддържате кожата здрава. Ексфолирайки устните си, подобрявате и кръвообращението в тях, което ги кара да изглеждат по-ярки, свежи и красиви.

Можете да направите свой собствен скраб, като използвате домашно приготвени съставки:

  • зехтин
  • пчелен мед
  • кафява захар

Смесете всички съставки и нежно масажирайте устните си с кръгови движения. Изплакнете с топла вода.

За най-добри резултати използвайте този скраб два до три пъти седмично.

2. Овлажнявайте редовно

Когато устните са прекомерно изложени на топлина, ултравиолетови лъчи и премахващи влагата балсами, те стават по-малко еластични и много сухи. Използвайте редовно овлажняващи балсами, за да избегнете сухота и напукване. Всеки път, когато почувствате, че устните ви са сухи, нанасяйте балсам.

3. Използвайте продукти със SPF

Точно както предпазвате цялата си кожа от слънцето, трябва да предпазвате и устните си. Освен това при продължително излагане на слънце цветът им може да се промени и да се появят фини бръчици.

4. Не облизвайте устните си

И не ги докосвайте с ръце. Лош навик, от който определено трябва да се откажете – и то не само през лятото – е облизването, хапането и като цяло докосването на устните.

Облизването на устните ви може временно да облекчи симптомите на сухота, но тъй като слюнката се изпарява, това всъщност кара устните ви да изсъхват повече.

Какво означава, когато устните ви побелеят?

5. Изберете хидратиращо червило

Яркият цвят на устните е чудесен начин да подчертаете лятната визия. Но дълготрайните червила могат да изсушат устните ви, което ги кара да се лющят.

6. Пийте повече вода

Когато има достатъчно вода за цялото тяло, ще има достатъчно вода и за устните и те няма да изсъхнат. Затова задължително хидратирайте тялото си отвътре – пийте вода.

7. Измийте грима старателно

В края на деня остатъците от грим трябва да се отмият старателно. В същото време отстранете всички замърсявания. Използвайте мицеларна вода и след това изплакнете обилно с обикновена вода.

8. Направете масаж

Нежният масаж е чудесен начин да придадете на устните си здрав и красив вид. Той насърчава кръвообращението, което ви позволява да постигнете не само гладка кожа, но и прави цвета им по-ярък.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес