Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умението да "клюкарствате" е полезно за социалния ви живот, ето защо

16 декември 2021, 14:45 часа

Обикновено свързваме клюкарстването със завистливи хора, които одумват чуждия живот и разпространяват слухове. Дали ще обсъждат външния вид на останалите, или проблемите им смятаме, че това е негативно. Но всъщност не винаги клюкарстването е толкова лошо, дори има някои позитиви, ето част от тях:

Клюкарстването невинаги е злобно.

:( “С тази тясна блузка Мери изглежда толкова дебела.”
:) “Чудя се откъде ли Мери си е купила тази секси тясна блузка.”

Всъщност около 14% от ежедневните ни разговори могат да се асоциират с думата “клюкарстване”, като в повечето случаи те са по-скоро неутрални, отколкото позитивни или негативни.

Клюкарстването свързва хората.

“Мери е скъсала с приятеля си.”
:( “Не обичам да се меся в чужди работи.”
:) “Горката тя! Сигурно има нужда от подкрепа, нека я поканим да излезем заедно.”

Когато говорим за другите, ние създаваме социални връзки и научаваме за техните преживявания. Когато споделяме важна информация за себе си или за останалите, установяваме доверие и по-силни връзки. Обсъждането на чужди проблеми влияе и на бъдещото ни поведение. Когато сравняваме впечатленията си с други хора, разбираме по-добре собствените си чувства. Освен това, когато клюкарстваме, се “сприятеляваме” повече със събеседниците си.

Учените създават игра, за да открият ползите от клюките.  

Специалисти психолози решават да направят експеримент какво кара хората да клюкарстват, като създават онлайн игра. Участниците трябва да се включат в 10 нива, разделени на по 6 души. Във всеки кръг получават по 100 точки, като могат да избират дали да ги пазят за себе си или да ги вложат в общия фонд на групата. Тези действия не се виждат от останалите участници.

Самите участници имат възможност да си чатят помежду си и да избират сами каква информация да споделят. По този начин чрез личните чатове те си разменят информация за решенията, които вземат - дали един участник избира да задържи точките и ползите за себе си или да ги даде за груповия фонд.

Всичко това помага да вземат решения с кого искат да играят в бъдеще. Резултатите показват, че тези участници, които си чатят помежду си, стават много по-близки един с друг отколкото другите. Всичко това доказва, че клюките /чатене/ са много важна част от живота ни. Разбира се, става въпрос за позитивни споделяния и без негативни коментари за другите. 

Източник: Brightside

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес