Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уелнес на гардероб: Защо някои неща трябва да се изхвърлят спешно

18 август 2024, 22:00 часа

Когато отворим вратите на гардероба си, се сблъскваме с много емоции. От момента, в който си купим коктейлна рокля, можем да изпитаме приятно вълнение, но когато погледнем чифт дънки, в които не можем да се поберем дълго време, се чувстваме раздразнени. Трудно е да не се натъжиш, когато гледаш пуловер, изплетен от баба ти, или да не се чувстваш виновен за палто, на което все още виси етикета. Тези емоции, породени от съдържанието на нашия гардероб, станаха основата на концепцията „гардероб-уелнес“.

Какво е уелнес гардероб?

Уелнесът на гардероба е подход, който изследва как съдържанието на нашия гардероб влияе върху нашето емоционално състояние и настроение. Гардеробът е място, където можете да се почувствате уязвими. Нещата в гардероба ви могат да предизвикат както положителни, така и отрицателни емоции и това емоционално въздействие може да ни влияе всеки ден.

Много от нас започват сутринта си, изправени пред неща, които ни карат да се чувстваме негативно. Тези емоции могат значително да повлияят на настроението ви за целия ден.

Есенен гардероб: 13 неща, които ще ви отърват от мисълта „Нямам какво да облека“

Защо трябва да се отървете от някои неща?

Често пазим дрехи, които не само не носят радост, но и се превръщат в източник на стрес. Това може да са неща, които не ни пасват, или неща, които ни напомнят за миналото, в което сме били напълно различни. Привързаността към такива неща може да бъде свързана с нашите емоции и спомени. Например блуза, която ви напомня за майка ви, може да е много скъпа, но ако предизвиква негативни чувства, може да е полезно да преосмислите дали си струва да я запазите за ежедневна употреба.

Привързаността към дрехите, които символизират миналото, може да затрудни фокусирането върху настоящето и бъдещето. Може да повлияе и на начина, по който възприемаме себе си. Ако държите дрехи, които вече не стават, може да изпитвате негативни емоции всеки път, когато отворите гардероба си.

Кои дрехи не трябва да изхвърляте от гардероба си?

Как да оптимизирате гардероба си за по-добро благополучие?

За да подобрите емоционалното си състояние, трябва да започнете с опростяване на гардероба си. Да се ​​отървете от дрехите, които вече не ви носят радост, може да направи живота ви много по-лесен. Когато отворите гардероба си, ще видите само онези неща, които са наистина подходящи и които харесвате. Това може да насърчи положителните емоции и да подобри настроението.

Експерти подчертават важността на разграничаването между ежедневното облекло и предметите, съхранявани като сувенири. Въпреки че някои предмети може да имат сантиментална стойност, те не трябва да оказват постоянно влияние върху настроението ви.

Уелнес гардеробът е свързан с разбирането какво ви кара да се чувствате уверени и готови за деня. Уелнес гардеробът е свързан с разбирането какво ви кара да се чувствате уверени, фокусирани и готови да поемете деня.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес