Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените откриха неочакван начин за удължаване на живота

07 юли 2022, 20:29 часа

Учени от университета в Мичиган (САЩ) установиха, че хората, които имат цел в живота и се стремят да я постигнат, живеят по-дълго и се оплакват по-рядко от здравословни проблеми от тези, които смятат живота си за безсмислен. Според тях дългосрочните планове за бъдещето намаляват риска от развитие на много опасни заболявания, като рак и сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това, правилното хранене и упражненията могат да бъдат стимулантите, които активират други цели и ни зареждат с оптимизъм. В същото време, различните хора могат да имат различни цели – свързани със семейството, хобитата, професията и т.н. Изобщо, важно е всичко, което обогатява живота и го изпълва със смисъл.

Какво искам от живота?

В проучването са участвали около 7 хиляди души на възраст над 50 години. Преди това всички доброволци били тествани по метода на модифицираната скала за психологическо благополучие на Reiff и Keyes. С негова помощ се установява дали човек има цел в живота и колко силна е тя за него. В съответствие с това участниците в експеримента са разделени на 5 групи (група 1 - с най-значима цел).

Проучването продължило 4 години. През това време са починали 776 анкетирани. Учените анализирали различни фактори (възраст, ниво на образование, лоши навици и т.н.) и съпоставили всичко това с резултатите от проучването. Оказва се, че тези респонденти, които са имали много важна цел в живота, се чувстват по-добре и умират по-рядко от хронични заболявания.

Как да се научим да си поставяме и постигаме големи цели?

Тези открития обаче не са нови. Японците имат такова понятие - "икигай" (буквално преведено като "смисълът на живота"). Икигай е философия, която ви помага да намерите удовлетворение и радост в ежедневните си дейности. Просто казано, това е, което ви кара да искате да станете сутрин и да продължите да живеете! Може би, благодарение на икигай, жителите на Земята на изгряващото слънце се отличават с дълголетие.

Така че опитайте се да намерите смислена цел в живота си - и със сигурност ще добавите още няколко години към земното си пребиваване! Всеки, който е имал някаква цел, знае колко е обсебващо и как не ти дава покой, докато не я постигнеш, след което пристъпваш към следващата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес