Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените бият тревога: Вече няма 24 часа в денонощието!

09 октомври 2024, 13:30 часа

Забелязали ли сте, че дните сякаш стават по-кратки и става все по-трудно да изпълнявате задачите си? Тези чувства се оказаха общи за мнозина. И това не е просто усещане. Учените отдавна изучават това явление и излагат хипотези, че времето наистина се е ускорило. Но как и защо се случва това?

 

Как се ускорява времето и защо го усещаме

Още: Вселената ви изпраща важно съобщение: Какво означава, когато видите 09:09 на часовника си

В съвременния свят всичко се променя със светкавична скорост - технологии, събития и дори самото усещане за време. Само вчера обсъждахте новини, но днес вече сте ги забравили, защото са дошли нови, още по-важни събития. Скоростта на промяната обаче може да има и по-глобално обяснение. Оказва се, че самата Земя може да ускорява своя „пулс“.

 

Какво е резонанс на Шуман и как ни влияе

Резонансът на Шуман е естествена честота на вибрация между земната повърхност и йоносферата. Дълго време тази цифра беше стабилна и възлизаше на 7,83 Hz, но от края на 20-ти век честотата започна да се увеличава. Според учените, днес резонансът вече е достигнал 16 Hz. Това означава, че обичайният ни 24-часов ден сега се чувства като 16-часов ден. Часовникът показва едно, но реалността около нас се променя със съвсем друга скорост.

Още: Древните египтяни измерили първия час и променили отношението ни към времето

 

Как намаляването на часовете в деня влияе на тялото

Тялото ни живее по биологичен часовник, който е синхронизиран с естествените ритми на планетата. Когато тези ритми са нарушени, това пряко засяга нашето благосъстояние. Например, ако честотата на Земята се увеличи, мнозина започват да изпитват безпокойство, тревожност или, обратно, дори прилив на енергия. Тези състояния могат да бъдат причинени от опитите на тялото ни да се адаптира към новите условия.

 

Още: Окончателно: Повече часове по български език в 5-и и 6-и, а по математика и в 7-и клас

Това, което се случва с времето, е преходът към ново ниво?

Някои учени и привърженици на езотерични теории твърдят, че ускоряването на времето може да бъде свързано с глобални промени на нивото на съзнанието на човечеството. Ние сме на прага на нов етап на развитие, когато духовните и морални ценности ще станат по-важни от материалното богатство. В тази версия на събитията времето започва да отразява промените в нашето мислене и подходи към живота.

Технологичният прогрес през последните 20 години е впечатляващ. Смартфоните, изкуственият интелект, квантовите изчисления не са просто инциденти, а част от глобалните промени, които се случват на планетата. Може би ускоряването на времето ни подтиква бързо да възприемаме нови технологии и да премахваме онези, които бързо остаряват.

 

Времето тече по-бързо: какво мислят учените

Въпреки многото теории, свързани с ускоряването на времето, учените се придържат към по-сдържани възгледи. Промените в електромагнитните полета на Земята наистина се записват, но засега няма еднозначно обяснение защо времето се усеща по-бързо. Това може да се дължи на естествени процеси в атмосферата, глобални промени в климата или просто на факта, че нашият свят е пренаситен с информация.

 

Независимо от причините зад това явление, остава фактът, че много хора по света смятат, че времето лети. Може би това е подготовка за преход към нов етап на развитие или може би просто временно явление. Докато чакаме окончателните отговори, основното е да се адаптираме и да се насладим на времето, което имаме.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес