Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени предсказаха победителя на Олимпиадата

13 юни 2016, 18:35 часа

Изследователи смятат, че на Летните олимпийски игри 2016 най-много медали ще получат САЩ. Работата на учените е публикувана в изданието Significance.

Летните олимпийски игри 2016 ще се състоят в Рио де Жанейро през август и учените още имат време да поразмишляват по въпроса, кой ще грабне главните призове. На тези игри представителите на 206 страни ще се борят за рекордно количество медали – 301 в 28 вида спорт.

За предсказване на резултата учените са разработили два модела. Първият от тях отчита само статистиката от предишните игри, а вторият включва социално-икономически данни. Според статистиката от отминалите години САЩ, Китай и Русия имат добри шансове да получат голямо количество медали.

Що се отнася до втория модел, то тук авторите са намерили явна зависимост между БВП (брутния вътрешен продукт) и количеството медали: колкото повече пари има в страната, толкова повече медали получават нейните спортисти.

Обяснението е, че по-богатата страна може да осигури всички условия за подкрепа на професионалните спортисти, а нейното население може да отделя повече време за спорт.

Според получените резултати на Олимпийски игри 2016 САЩ ще завоюват 98 медала, Китай – 84, Русия – 77, а Великобритания – 77. Впрочем участието на Русия в Летните олимпийски игри все още е под въпрос заради обвинения през ноември 2015 г. в използване на допинг. Решението за участието на руските спортисти ще бъде взето във Виена на 17 юни.

Също следва да се отчита, че Бразилия е домакин тази година, а Япония ще бъде домакин през 2020 г. Учените смятат, че и двете страни ще покажат добри резултати, тъй като са се старали да влагат повече в своите спортисти.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес