Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търтей и стършел – ето как да ги различим

23 декември 2023, 12:00 часа

Много хора се колебаят как да различат търтей и стършел, което е меко казан странно, като се има предвид, че общото между тях е, че са насекоми и че имат определени прилики, но далеч не са еднакви. За да съумеете безпроблемно да различите търтеите от стършелите и да се предпазите от вторите, чието ужилване е не просто болезнено, но може сериозно да застраши здравето и живота, добре е да започнете от това какво са търтей и стършел, както и в опознаване на основните прилики и разлики между тях.

Какво е търтей?

Мъжките индивиди при пчелите, които са готованковци, лентяи и мързеливци, кротко изяждайки килограми от готовия мед, наричаме търтеи. Излюпват се от неоплодени яйца и макар да изглеждат като вредители, те всъщност помагат за терморегулацията на пилото, както и стимулират пчелите работнички да събират по-усилено мед, важни са за йерархична система в кошера, за оплождането и предпазването на кошера.

Въпреки че пчеларите водят усилена борба за намаляване на броя на търтеите до абсолютно необходимия минимум, за да предпазят продукцията си и да увеличат добива, недопускайки изяждането на част от меда от търтеи, те не са опасни и не са агресивни, а и са нужни хиляди за загубата на 4 килограма мед, така че славата им на лош герой е леко преувеличена. Дали така стоят нещата и при стършелите?

Колко пчели средно има в един кошер

Какво е стършел?

Стършелите са род оси с едър размер, които се отличават по относително големия си горен край на главата и по закръглената си долна част на стомаха. Подобно на пчелите живеят в гнезда, в които има майка и работнички, но за разлика от тях са агресивни и опасни за човека. Ужилването им не е само силно болезнено, но е много по-вероятно да доведе до алергична реакция и да застраши здравето и живота на пострадалия.

Те бранят агресивно кошера и всеки, попаднал в обсега им, е застрашен. Най-опасно е, че гнездата им често са твърде близо до жилищата на хората, а и те не произвеждат така ценните мед и пчелни продукти, поради което стършелите са вредители. Така че разликата между търтей и стършел е осезаема – едните са мъжките на полезните и работливи пчели, макар да са самите те мързеливи, а другите представляват само и единствено опасност за хората, без да има продукция на мед и без да проявяват полезни качества.

Търтей и стършел – чие ужилване е по-опасно?

Ужилването на стършела е най-опасното в сравнение с това на пчелите или осите. Отровата на стършела съдържа голямо количество (5%) ацетилхолин, а могат да жилят многократно за разлика от пчелите. Когато сравняваме търтей и стършел следва да отбележим, че стършелите са агресивни, докато търтеите са просто мързеланковци.

Най-отровен и опасен е вид стършел, който не се среща у нас – гигантският азиатски стършел, но и родните могат да отнемат човешки живот, ако веднага не бъде получена помощ при алергична реакция, което може да бъде затруднено при ужилване сред природата, далеч от място с медицинска помощ. Най-опасни са алергичните реакции, които само за минути могат да убият пострадалия. Добре е да познавате симптомите, това може да спаси нечий живот или вашия.

Създайте добри условия за пчелите през ЕСЕНТА в домашната градина

Симптоми на алергия към отровата на стършели

Страдащите от алергични реакции при ужилване от оси, са със сигурност алергични и от стършели. Такива потенциални жертви следва да стоят далеч от места със стършели, както и а носят със себе си адреналин по лекарско предписание, готов за поставяне, за да имат първа помощ до пристигането на лекаря. Липсата на първа помощ в първите минути може да създаде огромен риск и да доведе до развитието на анафилактичен шок, пряко застрашаващ живота. Леките алергични реакции се проявяват с:

  • болка,
  • зачервяване,
  • обрив,
  • сърбеж,
  • оток, който може да се развие не само в мястото на ужилването, но и далеч от него.

Леките алергични реакции, колкото и да са неприятни, не представляват животозастрашаващо състояние за разлика от тежките, които водят до нарушения в сърдечната дейност, ниско кръвно налягане, шок, нарушаване на дишането, колапс, припадък, коремни спазми, повръщане, интензивно гадене или диария, стягане в гърдите и затруднено дишане, дрезгав глас или подуване на езика или гърлото, затруднено преглъщане, задушаване. Алергичните следва веднага да получат медицинска помощ или да имат в себе си комплект от лекар, с който да си окажат първа помощ до идването на линейката. 

Определено търтей и стършел са напълно различни и дори е по-лесно да открием разликите между тях, отколкото приликите, макар много хора да ги бъркат.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес