Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търпението удължава живота

24 февруари 2016, 20:38 часа

Струва си жените да бъдат по-търпеливи, са установили специалистите от университета на Сингапур.

Изследване, проведено от учените от университета, сочи, че при младите жени, които се отличават с нетърпеливост, се отбелязват признаци на стареене на клетъчно ниво, пише The Economic Times.

В изследването участвали 1158 здрави студенти от Китай. Изследователите играели с тях на игра, като им предлагали да избират между два варианта: бързо да получат 100 долара или да получат по-голямо възнаграждение, но след време. Тези, които избирали първия вариант, били признавани за нетърпеливи.

След това учените измерили дължината на теломерите на левкоцитите на участниците. Теломерите са крайните участъци на хромозомите, които защитават ДНК от увреждане.

Теломерите се скъсяват всеки път, когато протича делене на клетките. При достигане на критично малки размери на дължината на теломера клетката повече не се дели. От дължината на теломера, както се смята, зависят продължителността на живота и рискът от различни заболявания.

Изследователите установили, че жените, които били определени като нетърпеливи, имали по-къси теломери. В същото време при мъжете не се отбелязвали подобни значими корелации.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес