Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се спи със зъбните протези?

22 юли 2024, 19:33 часа

Въпреки напредъка на медицината и стоматологията, въпреки появата на все по-нови, бързи и модерни, усъвършенствани технологии за зъбно протезиране и заместване на изгубени зъби, въпреки възможността да се извърши повдигане на синуса и присаждане на кост, за да е осъществимо имплантирането за възможно най-широк кръг от хора, все още има случаи, при които единствената опция и възможност според специалистите са зъбните протези.

Вероятно протезите са последния ви избор, след като сте изчерпали всички възможности, а за да се чувствате комфортно, доколкото е възможно, е важно да знаете някои правила, свързани с носенето на протези като например трябва ли да се спи със зъбните протези, или разказите за зъбите в чашата на масата и вицовете по темата са породени от реални ситуации?

В недалечното минало, когато зъбните протези се махаха с едно движение на езика, мястото им вечер бе чашка с вода на мивката. Със сигурност си спомняте тази гледка от бабината къща. Днес обаче протезите също се преобразиха и бегло напомнят на онова пластмасово небце със зъби, което някога носеха възрастните хора. Силиконови и меки материали, наподобяващи истинското небце, постоянно закрепване върху 4 импланта, захващане чрез кукички за налични зъби и редица други нови технологии съвсем естествено пораждат и въпроса отмина ли времето на чашата за протезата и трябва ли да се спи със зъбните протези.

Ще можем да си отглеждаме нови зъби, вместо да слагаме протези

Трябва ли да се спи със зъбните протези – какво мислят пациентите?

Като се има предвид, че днес се предлага цялостно протезиране на едно чене върху само 4 импланта, за които протезите са трайно закрепени, не е трудно да си отговорим на въпроса. Самият факт, че не е възможно да свалите този модел протези сами, красноречиво сочи, че отговорът на въпроса „Трябва ли да се спи със зъбните протези?“ е положителен. Най-малкото не може да ги свалите сами, което всъщност определя и утвърдителния отговор.

Това обаче звучи като принуда и липса на избор. В случай, че имате избор, кой е правилният и защо? Темата вълнува най-вече по-възрастните, които са изживели живота си с протези, нощуващи в чаша с вода, и не се притесняват да говорят за трудностите, свързани с протезите.

Трябва ли да се спи със зъбните протези – какво казват специалистите по темата?

Ако протезите са такива, че не може да ги свалите сами, ясно е, че са предназначени и за сън. Ако протезите ви подлежат на сваляне, със сигурност трескаво сте търси подходяща чаша, в която да нощуват зъбите ви. Звучи смешно, но в действителност не е. Толкова много хора от различни възрасти им се налага да носят протези, че ситуацията е по-скоро за съжаление, тъй като говорим за здравословен проблем.

Ако протезите независимо дали са от най-старите модели, или по-съвременни, подлежат на сваляне, то специалистите дават точен отговор на въпроса „Трябва ли да се спи със зъбните протези?“ Стоматолозите подчертават правилото протезите да не се свалят за поне 4-5 дни след слагането им включително да се спи с тях, за да се пригодят към устата – това е периода на привикване и свикване с протезите.

Отпадат възрастовите ограничения за поставяне на цели зъбни протези

След това протезите се свалят вечер и се държат в специален разтвор, чиято задача е да ги дезинфекцира. Качествената дезинфекция на протезите е важна да оралното здраве, а то, от своя страна, влияе на цялостното здравословно състояние. Непочистените протези могат да доведат възпаление на венците, а всеки възпалителен процес в тялото е крайно нежелан. Подобни рискове крие и спането с протези. Може да се притеснявате как изглеждате пред околните без зъби, докато спите, но специалистите горещо препоръчват да сваляте протезите преди сън. Основните причини за това са:

  • Спането с протези може да доведе до натрупване на бактерии, а те – до заболяване на венците в дългосрочен план.
  • Спането с протези увеличава риска от стоматит – инфекция, причинена от дрожди или гъбички, наречени кандида, която инфекция протича със зачервени и болезнени венци, а в случай, че не се лекува, с времето води до това протезитеда прилягат зле, което прави носенето им още по-неудобно и неприятно.
  • Някои проучвания сочат увеличен риск от пневмония при възрастните хора, които спят със своите протези.
  • Спането с протези води до пропуски в почистването и дезинфекцията им. Все пак през нощта в специален разтвор в чаша е мястото, където  се дезинфекцират, а не в устата. Важно е и да се почистят. Внимателно изчеткайте протезите си, като използвате почистваща паста за протези, а не за зъби, за да премахнете остатъците от храна и плаката. Ако използвате дентално лепило, за да държите през деня протезите си на место, то трябва да се отстранява с нежно търкане всеки ден.
  • Свалянето на протезите през нощта дава възможност на венците да си починат, а това подобрява оралното здраве.

Статията има само информативен характер и не замества стоматологична консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес