Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикове, с които да оправим пресолената туршия

21 януари 2022, 10:15 часа

През зимните месеци сме свикнали на трапезите си да сервираме вкусна и домашно приготвена туршия. Тази ферментирала храна не само засилва апетита, но и е много полезна. Неслучайно в почти всяко домакинство през есента се приготвя туршия в бидони.

Както и сами можете да предположите, приготвянето на туршията е обвързано с майсторлък. Има си не малко специфики, към които е добре да се придържаме, ако искаме накрая резултатът да е точно това, което сме очаквали.

Понякога обаче в старанието си прекаляваме със солта, която добавяме при зеленчуците. И сами знаете, че солта може да се окаже много вредна за организма ни, затова в никакъв случай не ви съветваме да похапвате от пресолената туршия. Вместо това може да се заемете с коригирането на нейния вкус.

Туршията, която удължава живота (ВИДЕО)

Един от начините, чрез които можете да промените вкуса на туршията и да продължите да си я похапвате през цялата зима, е като отлеете част от маринатата и долеете вода. За предпочитане е да я оставите за няколко дни и след това да опитате.

Другият вариант е да добавите пресни зеленчуци. Най-добре е да заложите на моркови и зелени домати. Те ще поемат от излишната сол и ще коригират вкуса на зимнината. Доматите е препоръчително да ги нарежем или да ги набодем с вилица.

Последното, което бихте могли да направите, е да накиснете туршията в малко топла вода, преди да я сервирате на масата, и след това да излеете течността. Този трик също допринася за отнемане на излишната сол и подобрява вкуса на ферментиралите зеленчуци.

Следващия път, в който пресолите туршията, не бързайте да изпадате в паника. Приложете някоя от тези хитрини и спасете зимнината.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес