Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трик, с който да поправим пресечената майонеза

21 януари 2022, 11:49 часа

Ако искате да си приготвите вкусна домашна майонеза, първото, за което трябва да се погрижите, са продуктите, които ще използвате при направата й. Много е важно да са пресни и с високо качество. В противен случай рискувате крайният резултат да не е добър.

Съдът, в който ще разбивате соса, също трябва да е внимателно подбран. За предпочитане е да бъде с обло дъно, а материалът, от който е изработен, да е порцелан или неръждаема стомана.

Когато прибавяте олиото към соса, правете го постепенно при непрекъснато бъркане. Началото е с фундаментално значение за направата на соса. Тогава най-много трябва да се внимава.

Ако майонезата се получи прекалено гъста, може да добавите още малко олио или малко лимонов сок.

Бърза и вкусна домашна майонеза

Домакините, които искат да увеличат количеството на соса, добавят малко кисело мляко, което предварително са разбили. Накрая се добавя сол, а може да се овкуси и с малко горчица, ако искате вкусът да е по-интересен и различен.

Приготвянето на домашна майонеза обаче крие и известни рискове. Често пъти се случва сосът да се пресече и това е заради температурата на олиото, което се добавя при приготвянето му. Тя трябва да е под 12 градуса.Пресичането на майонезата е характерно най-вече през зимните месеци, когато температурата на олиото е по-ниска.

Ето как може да поправите пресечената вече майонеза:

Единият начин е като капнете няколко капки вода в единия край на съда. Започвате да бъркате майонезата в кръг, като постепенно включвате в бъркането и пресечената майонеза. Този трик е простичък и винаги успява да спаси соса и да подобри неговата консистенция.

Следващият трик е малко по-необичаен. Пресечената майонеза се прехвърля в нов съд. Съдът, в който се е бъркала, се почиства старателно и след това се облива с белтък, който след малко се изсипва. Започвате да връщате от пресечената майонеза на порции. През това време бъркате соса само в една посока. Когато майонезата подобри състоянието си, добавяте още и така, докато не спасите цялото количество.

Опитайте някой от тези трикове и сами се уверете, че наистина действат.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес