Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три начина да живеем по-здравословно и да пестим пари

25 юли 2021, 07:30 часа

Всички икономисти по света говорят за повишаване на цените заради задаваща се инфлация и това, което можем да направим е да помислим как да пестим пари. Добрата новина е, че можете да правите това като започнете да живеете по-здравословно. Нека видим как можем да променим навиците си като живеем с по-голяма грижа за себе си и вредим на организма си по-малко. 

1) Намалете алкохола и цигарите 

Според НСИ средно на месец българинът дава 65 лева за алкохол и цигари. Сигурни сме, че при някои хора тази сума в абсолютна стойност е нагоре, а при други - надолу. Ако спрете или намалите консумацията наполовина на алкохол и цигари, то вие ще се предпазите от множество вредни болести, които могат да ви застигнат. Разбира се, двете най-явни са най-неприятни - цироза на черния дроб или рак на белите дробове. Защо не живеете по-дълго и не спестите малко пари докато го правите? 

2) Спрете да пиете безалкохолни 

За жалост няма точна калкулация колко пари даваме за газирани и енергийни напитки. Цялата тази захар и химия не е добра за нашия организъм. От друга страна не струва никак малко. Можете да засечете колко пари давате на месец за безалкохолни и просто да ги давате за плодове, от които да си правите фрешове. Те пак ще отиват за това да се освежите, но вече ще бъде с нещо здравословно. А ако може да ги пестите би било перфектно! 

3) Спрете да ядете junk food

Така нареченият junk food е описателно за всички бургери, дюнери и други неща, които вземате от заведения за бързо хранене. Може да спрете тази лоша практика и така да си гарантирате, че рискът от инфаркт и други заболявания, които са следствие на висок холестерол ще намалее. Знаем, че вредните храни са вкусни, но направете усилие поне да ги намалите. 

Ако спазвате тези три препоръки не само ще спестите пари, но ще добавите и години към живота си. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес