Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Традиции и обичаи около първата брачна нощ по света

06 май 2022, 18:20 часа

Всяка девойка мечтае за сватба и това да бъде принцеса с великолепна рокля, която да удиви гостите с красотата си. До тук добре, бракът не е само цветя и рози, а понякога се оказва доста голямо изпитание. Днес ще ви представим най-любопитните сватбени традиции от цял свят, събрани в няколко реда. Вижте сами:

В Шотландия

В Шотландия от древни времена имат обред „Почерняне на булката”. Тук в буквалния смисъл булката е залята с помия от главата до петите. След ужасяващия душ момичето, трябва да обиколи всички питейни заведения в града, под ескорта на приятелите на младоженеца. Така всеки може да се наслади на необичайния спектакъл. Приема се, че след подобно унижение никакви лудории от страна на бъдещия съпруг няма да са така ужасни. Така се приема, че в семейството няма да има кавги и „мръсни номера“.

В Китай

В Китай следват почти всички традиции в оригиналния им вид, предавани от древни времена. Според тяхното поверие колкото повече сълзи изплаче девойката преди брачната нощ, толкова по-щастлив ще е брачният й живот. Две седмици преди сватба момичето трябва да се затвори сама в стаята и... да плаче, да плаче, без значение в какво настроение е. Малко по-късно към нея се присъединяват и другите жени от рода и заедно с нея те поддържат този дух. В някои части си има жени, които се наемат точно за тази цел.

Ето какъв ще е вашият БРАК според разликата във възрастта

В Африка

В едно африканско племе има неповторима и красива, много романтична традиция. Три дни преди самата сватба булката се затваря в специално построена за нея хижа. Там трябва да остане до тържеството. Младоженецът трябва да я посещава всяка вечер, като почуква на вратата и девойката пита: „Кой е там?“. Той отговаря: „Аз съм“. Булката не отваря. Така се случва и на втората вечер, а на третата нощ младежът отговаря на въпроса „Кой е там?“ с репликата: „Ти си“ и бъдещата булка отваря вратата и сърцето си за него.

В Русия

В различните региони на страната традициите са различни - коя от коя по-оригинална. Така например в Кавказ в деня на сватбата булката не може да говори с роднините на съпруга си. Единственото, което й е разрешено да каже е: „Пийте за вашето здраве“, в случай, че й бъде поискана вода. През това време гостите са длъжни да заговорят момичето по всякакъв начин, отправяйки дори нелепи шеги. Ако девойката се подразни и реагира остро или започне да се кара с тях, това означава, че тя не е сдържана и дори е глупава.

В Ирландия

Ирландия е страна с много и различни духове и феи. Ето защо и на сватбеното тържество без шегите на горските обитатели не може да мине. Смята се, че на самото тържество цяла нощ булката трябва да танцува без да отлепва ходилата си от пода. Приема се, че ако го направи, дори изправяйки се леко на пръсти, феите ще я отнесат в дебрите на омагьосаната гора.

Ако искате ЗДРАВ и СТАБИЛЕН брак, спазвайте тези 5 съвета

В Мавритания

Ако ще се жените за мавританец, трябва да забравите за диетите. И тук съвсем не се шегуваме. За разлика от многото други части на света в тази африканска страна се приема, че слабите са грозни. Дори в Мавритания има специални традиции и специализирани институции. Още на 10 годишна възраст родителите предават децата си в такива девически училища, където освен, че ги хранят като за угояване, ги учат да готвят, шият и други женски работят. Ако децата не искат да се хранят - ги карат чрез сила. Преди деня на брака, малко преди празника самата булка е затворена в много тясна стая, където трябва да прекара дни без да се движи и да се храни обилно.

В Либия

В Либия сватбата се празнува цяла седмица и гостите не стават от празничната трапеза. На шестия ден от тържеството на сватбата, младоженецът дава на булката кошница с подаръци (наречена guffa). Стандартното gouffa съдържа: парфюми, тъкани, тамян. За да не обиди съпруга си младата невяста трябва на мига да ги отвори всичките и да изпробва подаръците. Ритуалът поверява още някоя жена от роднините на булката (сестра или леля), да извадят тамяна от кошницата и да го втрие в петата на булката. Според преданието от легендата, благодарение на този подход в ритуала, младоженката ще държи съпруга си под петата си за целия им съвместен живот.

Интересно е и самото празнуване на сватбата в Либия. То също заслужава внимание, защото: ден преди ритуала с подаръците и петата на улицата се опъва палатка „хема“, където ще се посрещнат гостите. Тогава се блокира движението на пешеходци и автомобили, но никой не се сърди, защото сватбите са хубаво нещо. В случай, че съпрузите живеят в частен имот (къща или имение), палатката се опъва в градината.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес