Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод е задължителен за пациентите с хипертония

23 август 2021, 07:10 часа

Повишеното кръвно налягане се характеризира с усещане за тежест в главата и замаяност. Въпреки това, един плод може да предложи обещаващи ползи за контролиране на кръвното налягане и понижаване на лошия холестерол - любимата на малки и големи диня.

Тя съдържа само 46 калории във 100 грама продукт и е богата на витамини С, А и други полезни растителни съединения, за които е доказано, че значително подобряват кръвното налягане и нивата на холестерола. Двете аминокиселини на плода, L-цитрулин и L-аргинин, са с най-мощно действие.

Но не забравяйте, че може да консумирате не повече от 200 грама диня дневно.  

Според Harvard Health аминокиселините в нея могат да повишат нивата на азотен оксид - вещество, за което е известно, че отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Проучване на професора от  държавния университет във Флорида Артуро Фигероа установява, че  динята може значително да понижи кръвното налягане при хора с наднормено тегло, както в покой, така и при стрес.

12-седмичното проучване на професор Фигероа се фокусира върху затлъстели мъже, които също страдат от високо кръвно налягане.

Резултатите показват, че консумацията на диня има положителен ефект върху аортното кръвно налягане и други съдови параметри. Професорът също така забеляза значително подобрение на сърдечния стрес при участниците.

Консумацията на диня намалява стреса върху сърцето, в резултат на което то работи по-лесно в стресова ситуация. Плодът също така помага за контролиране на високите нива на холестерол в кръвта. По-специално, семената съдържат мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които понижават нивата на LDL (лошия холестерол) в кръвта.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес