Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

15 юни 2024, 18:28 часа

Около една трета от калориите в ежедневната ни диета идват от растителното масло. Такова хранене оказва огромно влияние върху метаболизма, което провокира различни здравословни проблеми.

Основният проблем с растителните масла е, чете съдържат много полиненаситени мастни киселини. Те реагират с кислорода, за да образуват нови съединения, наречени продукти на липидно окисление. Те са изключително токсични. Освен това, колкото по-дълго маслото се съхранява в бутилката, толкова по-голяма е концентрацията на LOP. Увеличава се и при нагряване на продукта.

Какви са опасностите от консумацията на някои видове растителни масла?

Защо растителните масла могат да бъдат опасни?

Изобилието от този продукт в диетата значително влияе върху метаболизма, причинявайки различни здравословни проблеми, включително системно възпаление в тялото. Всичко това повишава риска от рак, безплодие, болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Токсините, открити в растителните масла, съдържат акролеин. Дразни лигавиците на очите и причинява белодробни проблеми при вдишване. Акролеинът се освобождава активно при нагряване, тоест при пържене в масло.

Най-опасната категория токсини в маслата са алдехидите. Това семейство от химикали също включва формалдехид, консервант за трупове, и много от токсините, които правят цигарения дим канцерогенен и дразнещ за човешката тъкан. Токсичните алдехиди, произведени в маслото за пържене, могат да проникнат в храната. През 2019 г. учени доказаха, че една порция пържени картофи съдържа 25 пъти повече канцерогенни алдехиди от лимита на СЗО.

Друго заключение на учените: растителното масло насърчава активното образуване на мастни отлагания. Колкото повече от този продукт в диетата на човек, толкова по-активно се променя „химията“ на тялото му. В резултат на това настъпват промени в клетките - оксидативен стрес. Всичко това се отразява на тялото; човек развива както хронични, така и смъртоносни патологии.

Нивото на полиненаситени мастни киселини в тялото отнема много време, за да се нормализира. Учените са установили, че средно това ще отнеме около 580 дни.

Много хора обаче усещат подобрение след 3-4 седмици. Проучванията показват, че отказът от растително масло като цяло има добър ефект върху вашето благосъстояние, особено ако сте имали стомашно-чревни проблеми.

Можете да заместите скъпото олио с тези растителни масла

Кои масла са най-опасни:

·       Царевично олио;

·       рапично масло;

·       Слънчогледово олио;

·       соево масло;

·       масло от памучно семе;

·       шафраново масло;

·       масло от гроздови семки;

·       Масло от оризови трици.

Можете обаче да ги замените със здравословна алтернатива. Ето списък с масла, които не причиняват сериозни здравословни проблеми, ако се консумират умерено:

·       екстра върджин зехтин или нефилтриран рафиниран зехтин;

·       нерафинирано фъстъчено масло;

·       нерафинирано кокосово масло;

·       нерафинирано масло от авокадо;

·       Сусамово масло;

·       нерафинирано палмово масло;

Добре е и да се пържи в мас или кокоша мазнина.

Учените също призовават да поръчвате храна с доставка възможно най-малко. Не знаете как точно е бил приготвен вашият обяд или вечеря, колко олио е използвано в кухнята и какво качество е било.

Трябва също да четете внимателно етикетите на продуктите. Не купувайте такива, които съдържат различни вредни масла. И разбира се, опитайте се да готвите у дома възможно най-често: така ще знаете точно какво има в чинията ви.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес