Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този чай ще ви отървете от акне по лицето

11 август 2024, 07:33 часа

За да поддържате кожата си хидратирана и гладка, лекарите съветват да пиете колкото се може повече чиста вода. Чаят обаче също е подходящ за тази цел – научно доказано.

Черен, зелен, бял, червен - има огромно разнообразие от чайове, всеки със своите полезни свойства, твърдят лекарите. Тази напитка има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, успокоява, укрепва имунната система и дори предпазва от рак.

Друго невероятно свойство на чая е, че подобрява състоянието на кожата, помага да се отървете от обриви и възпаления. В случая говорим за ментова напитка.

В социалните мрежи можете да видите много положителни отзиви за чай от мента. Момичетата пишат, че помага на кожата да стане по-чиста, премахвайки акнето.

Няколко проучвания върху хора и животни показват, че чаят от мента има антиандрогенни свойства, тоест връща нивата на хормоните в норма.

Чай от мента – 8 ползи, за които не сте предполагали

Например, учени от Турция проведоха проучване, което включва 42 жени, диагностицирани със синдром на поликистозни яйчници (PCOS). Участниците били разделени на две групи: някои пиели чай от мента два пъти на ден в продължение на месец, останалите пиели друга напитка. На първия, петнадесетия и тридесетия ден от експеримента учените измервали нивото на половите хормони при всички жени.

Резултатите показват, че ментовият чай намалява нивата на свободния и общия тестостерон с 23 и 29%. В същото време се повишават нивата на два хормона:

·       лутеинизиращ - отговаря за функцията на репродуктивните органи и хипофизната жлеза;

·       фоликулостимулиращ - насърчава образуването и узряването на яйцеклетките, влияе върху образуването на фоликули.

Ментовият чай може също да намали симптомите, свързани с повишени нива на андроген: човек всъщност получава по-малко акне. Помага и в борбата с хирзутизма, когато косата расте на грешното място.

Все още обаче няма много научни данни за ползите от ментовия чай. Разбира се, това е полезно, можете да го пиете, но трябва да запомните, че тази напитка определено не е панацея.

Също така е важно да изберете правилния чай от мента. Продуктът може да бъде етикетиран и като "мента".

Чай от мента - как е правилно да се приготвя и да се пие

Кой не трябва да пие чай от мента?

Трябва да откажете напитката в някои случаи:

·       ако имате бъбречно или чернодробно заболяване;

·       ако сте бременна или кърмите (тук, на първо място, трябва да запомните мярката);

·       ако приемате успокоителни (ефектът може да варира).

Между другото

Чаят с мента е полезен и за тези, които са загрижени за здравето на мозъка и искат да запазят младостта му за дълго време. Учените проведоха проучване, след което стигнаха до извода: екстрактът от мента подобрява паметта и помага за бързото усвояване на нова информация. Освен това, ефектът е изразен както при мъжете, така и при жените.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес