Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-опасните професии в света - ще се осмелите ли да ги работите?

09 август 2022, 19:00 часа

Миньор

Работа под земята, под постоянната заплаха от срутване на скали, скален натиск и газови емисии, прави тази професия една от най-опасните в света. Смес от газ и скална суспензия може да бъде експлозивна и да доведе до срутване и разрушаване. Такава работа в затворено пространство без слънчева светлина оказва най-силен физически и психо-емоционален стрес върху тялото на работниците. Особено често са засегнати сърдечно-съдовата и дихателната система, както и опорно-двигателният апарат.

Сапьор

Заплаха за здравето и живота, свързана с тази професия. Самата работа е постоянен контакт със смъртоносни оръжия. При неутрализиране на взривно устройство за сапьорът се изисква забележителна концентрация и издръжливост, следователно, в допълнение към опасността от нараняване и смърт, нервната система страда от пренапрежение.

Дървосекач

И днес, когато се използват модерни технологии и мощна техника, дърводобивът остава начело в тъжната статистика за ранени и загинали. Метеорологичните условия, отдалечеността от жилищните райони, непредвидимата траектория на отсеченото дърво - всичко това прави тази работа една от най-опасните видове в човешката дейност.

Кои са най-търсените професии от бизнеса у нас?

Електротехник, монтьор

Всяка специалност, свързана с електричество, е риск за живота. Електрическият ток, в зависимост от напрежението и продължителността на излагане, може да причини различни наранявания: от леки изгаряния, конвулсии и задушаване до овъгляване. В допълнение към действието на тока, екстремните условия на работа също играят роля: височина с риск от падане и високоволтови линии.

Полицай

Справянето с неравностойното социално положение, престъпници и терористи е рисковано и непредвидимо. За да поддържа обществения ред, полицията често трябва да се изправя срещу въоръжени и агресивни нарушители.

Рибар

От древни времена дейността на рибаря е била обвита в романтика и опасност. И все пак, въпреки модерните добре оборудвани риболовни кораби, инцидентите продължават да се случват в морето. Риболовът в северните морета е много по-опасен, отколкото в топлите ширини, но непредсказуемите морски стихии могат да достигнат навсякъде. Падането във водата по време на буря и други физически наранявания на кораба не са единствената атака на рибар. Много сериозен проблем е рискът от заразяване при обработката на рибата.

Какви ще са професиите на бъдещето?

Пилот

Според статистиката самолетите са най-безопасното транспортно средство, така че опасността от професията на пилот не е дори в риска от злополуки, а в огромния физически и психически стрес, изпитван от пилота по време на дълги полети. Редовното претоварване и промяна на часовите зони, радиация, шум, висока концентрация на озон нямат най-добър ефект върху здравето.

Пожарникар

Професията на пожарникаря е комбинация от риск и героизъм в спасяването на хора. Животозастрашаващо в тази работа е не само откритият огън на пожар, но и задушлив дим, срутващи се сгради и експлозии на запалими вещества.

Към тези професии може да се добавят още професиите на каскадьор, укротител на диви животни, планински водач, металург, космонавт, спасител и много, много други специалности.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес