Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е идеалната закуска за сутрин с махмурлук

02 януари 2024, 16:09 часа

Ако ви е зле след празнично парти, трябва да закусите. Изборът на правилната храна ще помогне да се почувствате по-добре. Сутринта след буйния купон обикновено е придружена от лошо здраве, силно главоболие и стомашно разстройство. Всички знаем, че алкохолът във всяка доза вреди на тялото и дори в големи количества се превръща в истинско изпитание за сила.

Ужасният махмурлук може да ви вкара в леглото за цял ден. Както отбелязва диетологът Кара Шоу, идеалната закуска сутрин след пиршество трябва да прави две основни неща: да стабилизира нивата на кръвната захар и да поддържа черния дроб, който работи усилено, за да преработи и разгради алкохола.

7 храни, които ще ви спасят от махмурлука

Идеалното решение е обикновен омлет.

Ако сте наблягали на бира, коктейли или сладки вина през цялата вечер, нивото на захарта ви най-вероятно ще падне до сутринта. За да коригирате ситуацията, опитайте се да закусите 90 минути след събуждане. Не забравяйте да изберете опция с високо съдържание на протеини. Факт е, че алкохолът претоварва черния ни дроб, така че се нуждаете от протеинови храни за детоксикация.

Най-компетентният вариант е омлет от три яйца, гъби, авокадо, домати и сирене фета. Всяка от съставките е важна по свой начин. Яйцата имат много протеини и холин, което ще позволи на черния дроб да се възстанови по-бързо. Гъбите доставят витамини от група В, които подпомагат храносмилането, подобряват настроението и дават сила.

Авокадото е с високо съдържание на здравословни мазнини и калий. То ще е перфектно за всички, които стават с високо кръвно  след парти. Има и витамин Е, който действа като антиоксидант.

Сиренето Фета съдържа витамин B12, който повишава енергията след дълга безсънна нощ. Доматите също имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

8 храни, с които ще преборите тежкия махмурлук

Тази закуска трябва да се комбинира с много вода, за да се предотврати дехидратация, причинена от пиенето на алкохол.

Диетологът съветва още да замените обичайната си чаша кафе с матча, защото тази напитка съдържа по-малко кофеин и много антиоксиданти, които зареждат тялото с енергия.

Въпреки това, тя съветва да изчакате с пиенето на чай, докато не се наситите със закуската, за да избегнете скок на кортизола в тялото ви, пише тя.

Между другото

Овесената каша се счита за идеален вариант за закуска. Разбира се, ако много обичате да я ядете сутрин и се чувствате страхотно, можете да продължите в същия дух. Ако обаче си мислите, че кашата сутрин е здравословен навик, от който всеки има нужда, тогава грешите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес