Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5: Градове в Холандия, които е хубаво да посетим!

18 юли 2024, 09:34 часа

Амстердам

Столицата на Холандия предлага на туристите изключително много интересни неща. Невъзможно е да прекарате време в Амстердам, без да посетите най-големият музей на Ван Гог в света - двама от всеки трима туристи, а това са повече от 3 милиона годишно, идват в този град само за този музей.

Една от най-големите колекции на световна живопис е в „Рийксмузеум“ – тук има брилянтна колекция на картини от Рембранд, който е родом от този град и негова гордост. Къщата, в която е живял художникът, е много грижливо запазена.

Може да посетите скандалните „кофешоп", където е разрешена марихуаната. Самите холандци не обичат много тези заведения, но туристите там нямат край.

Вечерите са обикновено за разходка по улицата с червените фенери. Така са решили холандците: по-добре всичко да е на показ, но под контрол, отколкото някъде в подлезите и вмирисано на престъпност. Следва Музеят на диамантите, защото Амстердам е столица на световната обработка на диаманти още от Средновековието.А в музея на котките ще видите толкова необичайни породи, че ще се изненадате колко малко сте знаели за тези животни.

Топ 7 забележителности, които да видите в Нидерландия

Ротердам

Още през 15-16 век Ротердам е признат за един от центровете на икономическия живот в цяла Европа. Градът и сега е средище на световната икономика.

Така наречените „кубични къщи” също привличат туристи - 40 къщи във формата на кубове са поставени на един ъгъл и свързани една с друга.

Художествената галерия „Бойманс ван Бьонинген“, една от най-големите в Холандия, съхранява няколко много значими творби на Йеронимус Бош, Рембранд, Халс, Ван Айк, Рубенс, Ван Гог, Дали, Кандински.

През втората половина на юли тук се провежда Карибски фестивал като напомняне, че страната някога е дала своя значителен принос за развитието на Карибите.

Делфт

Архитектурата на Делфт е наистина зашеметяваща. Например главният площад със 109-метрова камбанария се смята за най-красивия в страната. Готическата стара църква-базилика е украсена с витражи, в нея свирят 3 органа, а камбаните бият всеки час в протяжния стил „бурдон“.

Дворецът „Принсенхоф“, в който сега се помещава музей с картини на майстори от ХVІ-ХVІІ век, както и уникални колекции от сребро и порцелан, някога е бил резиденция на принц Уилям I Орански.

Каква е разликата между Холандия и Нидерландия?

Утрехт

Утрехт е център на едноименната провинция в Холандия. По-голямата част от жителите са студенти, тъй като тук се намира най-старият университет в страната и Европа. Сигурно затова атмосферата е невероятно лека и позитивна, улиците са пълни с млади хора, животът кипи.

Куполната катедрала „Свети Мартин“ удивлява с готическата си архитектура - това е най-старата сграда в страната с най-висок шпил. От върха се откриват невероятни гледки.

Известният замък „Кастел де Хар“ също предизвиква възхищение заради красотата си. Заслужава внимание Музеят на християнството с огромна изложба на средновековно изкуство. Утрехт е основен железопътен център; влаковете се движат редовно не само от и към големите градове в Холандия, но и в посока Източна Европа.

Харлем

Харлем, центърът на Северна Холандия, е само на 20 км от Амстердам, но въобще не бледнее в сравнение със столицата.

Първото нещо, което хората обикновено забелязват в града, е гарата в стил „арт нуово“, на която пристигат. Но най-вече туристите се впечатляват от Grote Markt - централния площад на града, около който има всякакви кафенета, магазини за сувенири, а през уикенда - пазар-панаир. На площада се намира и величествената катедрала „Св. Бавон“, на чийто орган са свирили Моцарт, Лист и Хендел. В понеделник и петък фермерите провеждат пазар на площад „Ботермаркт“, където можете да купите луковици на лалета. Това търговско средище също така е домакин на парад на цветята през април.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес