Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 традиционни индийски ястия, които пасват и на българския вкус

22 юли 2024, 15:00 часа

Индийската кухня е известна със своите богатства от вкусове и аромати, които привличат любители на храната по целия свят. С пикантните си кърита и ароматното биряни, индийската кухня предлага множество ястия, които могат да очароват и българския вкус. В тази статия ще разгледаме пет от най-популярните индийски ястия, които със сигурност ще намерят място на вашата трапеза.

Индийска иновация: Поръчвате си храна - идва на кон (ВИДЕО)

Маслено пиле

Масленото пиле, познато като Murgh Makhani, е изключително нежно и вкусно ястие, приготвено от пилешки парчета, мариновани в кисело мляко и подправки. След това пилето се пече и се готви в кремообразен доматен сос с добавени сметана и масло, които придават гладка текстура и богат вкус. Масленото пиле често се сервира с топъл хляб наан или с леко задушен ориз, които допълват перфектно богатия му вкус.

Биряни

Биряни е ястие с ориз, което се приготвя с месо или зеленчуци и се овкусява с ароматни подправки като канела, кардамон и карамфил. Оризът се готви отделно и след това се редува със слоеве месо или зеленчуци. Всичко това се покрива и се готви на слаб огън, за да се смесят всички вкусове. Обикновено се сервира с raita – кисело млечна гарнитура, и хрупкав papadum – вафла от леща.

подправки

Чоле Бхатуре 

Chole Bhature е типично ястие от Пенджаб, което включва пикантен нахут и пухкав пържен хляб. Нахутът се приготвя с подправки като кимион, кориандър и гарам масала, което му придава уникален вкус. Bhature е мекият пържен хляб, с който се сервира. Това ястие е идеално за обилна закуска или обяд.

Масала Доса

Masala Dosa е традиционно южноиндийско ястие, често консумирано на закуска. Представлява хрупкав креп, направен от ферментирало тесто от ориз и леща, пълнен с пикантен картофен пълнеж. Пълнежът се състои от варени картофи, лук и подправки като кимион и листа от къри. Dosa е хрупкава и вкусна, перфектна за начало на деня.

Какво да ядете, за да намалите риска от сърдечни заболявания - пълен списък с храни

Пиле Тандури

Пилето Тандури е ароматно и сочно ястие, приготвено чрез мариноване на пилешки парчета в кисело мляко и подправки като кимион, кориандър и куркума. След това пилето се пече в традиционна глинена пещ, наречена тандур, която придава уникален опушен вкус. Обикновено се сервира с ментово чътни и резенчета лимон, които допълват перфектно аромата на месото.

Индийската кухня предлага разнообразие от ястия, които могат лесно да намерят място на българската трапеза. От богатото на вкусове Маслено пиле до ароматното Биряни, тези пет ястия представляват съчетание от традиционни рецепти и уникални подправки, които ще задоволят дори най-изисканите вкусове. Опитайте тези ястия и се насладете на богатствата на индийската кухня в удобството на своя дом.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес