Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 постни зимни ястия, за да бъдете слаби като фиданки

13 януари 2023, 08:15 часа

И вие ли посрещнахте новата година с обещание да се храните по-здравословно, да тренирате по-редовно, да нанасяте слънцезащита всеки ден и да се грижите за кожата, фигурата и здравето си? А на 1 януари изядохте с наслада висококалоричната храна, останала от новогодишната нощ и сменихте началото на изпълнението на обещанията си за понеделник. Отново. Някой понеделник. Евентуално…

Хиляди хора са като вас. Година след година отново и отново. Подобни генерални обещания доказано не се изпълняват и това не е правилният начин да оформите фигурата си и да се отървете най-накрая от онези досадни излишни Х килограми. Малките промени, стъпка по стъпка, са решение, което е многократно по-работещо, от гръмките обещания сами към себе си, които малцина спазват. И защото пътят към тънката талия неминуемо минава през балансирано меню и по-нискокалорично хранене, ви предлагаме 5 постни зимни ястия, които са лесни за приготвяне, полезни за здравето, икономични за бюджета и ваши съюзници за тънката талия, тъй като са пълни с витамини, минерали и полезни вещества за сметка на въглехидрати и калории.

5 постни зимни ястия за тънка талия

1. Зеленчуков омлет

Яйцата не са враг на здравето и не, те не водят до високи нива на холестерола в кръвта. Богати на белтъчини, бедни на мазнини и въглехидрати, те са идеален начин да стопите излишните килограми и да спестите пари, без да се лишавате от вкусотии на масата. Пригответе си зеленчуков омлет с 2-3 яйца, малко нарязани маслини, кисели краставички и обезмаслена извара. Киселите краставици са традиционно зимно мезе, което както всяка ферментирала храна, доставя полезни пробиотици на организма, яйцата са пълни с полезни вещества, а изварата е вълшебна съставка, която доставя ценни белтъчини, без да товари тялото с калории и въглехидрати. Важно уточнение е да приготвите омлета на тефлонов тиган, а не да го окъпете в масло, за да е не само полезна за здравето тази рецепта, но и път към слабата фигура и стройното тяло.

2. Кисело зеле на фурна

Киселото зеле е ферментирала храна, богата на пробиотици. То е изгодно, лесно за намиране и полезно през зимата. Добавете към него малко домати и шепа ориз и запечете във фурната. Вкусно, ароматно, полезно и евтино меню за тънка талия.

3. Зеленчукова супа

Когато говорим за постни зимни ястия, които топят килограми, не можем да пропуснем зеленчуковата супа, пълна с витамини и минерали, топла, идеална за сезона на вирусите и грипа. Може да се насладите на супа със зеленчуци по ваш избор, да сложите в тенджерата наличните от хладилника ви, или да потърсите нестандартна рецепта и да изненадате близките си с крем супа с гъби или броколи – изненадващ вкус и неустоим аромат. Вие избирате каква да е тя, ние подчертаваме, че тук няма правилен и погрешен избор. Всяка зеленчукова супа е добре дошла на масата през зимата и съюзник в битката с излишните килограми. Само внимавайте с мазнината в нея. Както и с картофите и фидето, тъй като те са богати на въглехидрати. Всичко друго може да е щедро. Дори застройката.

4. Леща-гореща

Лещата е пълноценен продукт, богат на белтъчини, беден на калории, отличаващ се с нисък гликемичен индекс. Избирайки да приготвите леща яхния, вие доставяте на тялото си ценни минерали и витамини, много белтъчини и почти никакви въглехидрати, които всъщност се лепят на талията ви, увеличавайки обиколката ѝ. Изберете си рецепта, която най-много ви допада, прибавете чушки и домати за уникален вкус и се насладете на нискокалоричното постно ястие за тънка талия. Не пропускайте да я гарнирате с щедро количество кисело мляко при сервирането ѝ на масата. То е богато на аминокиселини, които ви помагат да изгорите излишните мазнини и редуцират апетита.

5. Вълшебното авокадо

Авокадото е вълшебен продукт за тънка талия. Мононенаситените мазнини, които се съдържат в него, подпомагат на организма да изгаря излишни мазнини много по-ефективно. То е сред най-препоръчваните от специалистите храни за тънка талия. Може да го добавите към зимната си салата от спанак. Спанакът също е храна, помагаща ви да се освободите от излишните сантиметри именно на корема и талията благодарение на съдържащите се в него тилакоиди, спомагащи за отслабването и редуциращи апетита за вредните храни. За тази зимна салата ви трябват още чери домати, чаена лъжичка зехтин и 100 грама сурови тиквени семки. Сладко, полезно и гарантиращо тънката талия.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес