Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 на най-малките областни градове в България

26 декември 2023, 18:31 часа

България е разделена на 28 области и 265 общини, в които има обособени 3177 кметства. Най-големите областни градове са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора.

Но знаете ли кои са най-малките областни градове? 

1. Смолян, 30 642 жители

Град Смолян е най-малкият областен град в България, но впечатлява с дължината си. Смолян е дълъг 41,58 км и отстъпва титлата”най-дълъг град” на Габрово само с няколко см. От друга страна, Смолян е един от най-високите градове в страната, с височина от 1035 м над морското равнище.

Смолян е разположен в Родопите, Южна България. Днешният град е създаден през 1960 г., след обединяването на три села: Смолян, Райково и Устово. Името на града произлиза от славянското племе смоляни, които обитават тези места през VII в.

Днес в града може да се насладите на живописни гледки от родопски къщи във възрожденски стил. Сред най-впечатляващи от тях са Пангаловата къща, Хаджиивановата къща и др. Интересни са Сводестият мост от XVIII в., разположен над река Черна, природният парк “Чинарът “ и много други. В Града се намира и най-големият планетариум в България.

Топ 10 на най-големите градове в Европа

2. Разград, 33 880 жители

Разград се намира в центъра на Лудогорието, в долината на река Бели Лом. Древният град Абритус е основан като тракийско селище. През VII в. върху останките от предишния живот възниква средновековна българска крепост. Българското население, което се е преселило тогава, е успяло да се задържи в региона до XI в. Нашествията на печенегите поставят край на живота по земите на Абритус. Оттогава градът няма обитатели. През XII в. се появява ново селище, което се нарича Хръсград, а съвременният Разград е негов продължител.

Днес освен античния град Абритус, интерес за посетители представляват Часовниковата кула, храм “Св.Николай Чудотворец”, Момина чешма, Етнографския музей. Може би, градът е най-популярен със стадион “Хювефарма Арена”, клубния стадион на най-добрия отбор в момента в България “Лудогорец”.

3. Силистра, 35 607 жители

Град Силистра е разположен в Североизточна България, на десния бряг на река Дунав. Съществуват данни, че днешният град някога е бил древен римски град с името Дуросторум, основан през 29 г. Градът е бил военен лагер, създаден върху древно тракийско селище. През Средновековието носи името Дръстър. Днес в Силистра може да се видят турската отбранителна крепост, която датира от 1847 г. и архитектурно-археологическия резерват “Дуросторум-Дръстър-Силистра”.

Наблизо се намира резерватът “Сребърна”, единственото голямо езеро, запазено след пресушаването на многобройните блата и езера по дунавското ни крайбрежие. Тук мътят, зимуват и прелитат около 150 вида птици, много от които застрашени от изчезване - ням лебед, чапли, корморан, голям пчелояд, голям гмурец, 11 вида диви патици и др. Тук е единственото гнездилище на голямата бяла чапла. Но езерото Сребърна е най-пополурно с колонията къдроглави пеликани. Езерото Сребърна е включено в Списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1983 г.

4. Ловеч, 36 600 жители

Град Ловеч се намира в Централна Северна България и днес е известен с една от най-добре запазените крепости от Средновековието.

Сред интересните места за посещение в града са: Покритият мост, построен от Колю Фичето, крепостта Хисаря, парк Стратеш, архитектурно-исторически резерват “Вароша”, Картинната галерия в кв. Вароша.

В старата част на града се намира Ловешката крепост, върху двете тераси на живописния хълм Хисаря. Тук през 1187 г. е подписан Ловешкият мирен договор с Византия, който поставя началото на Втората българска държава. Освен естествената защита, която крепостта получава от високите и стръмни склонове на хълма, тя е имала и здрава каменна стена. Тук са разкрити и останки от 7 църкви. Ловешката крепост е една от последните завладени от османците през 1446 г.
Наблизо се намират живописните Крушунски водопади.

Топ 10 на най-новите градове в България

5. Търговище, 37 611 жители

Градът е известен с името Ески Джумая, което означава “стар пазар”. Това име градът носи до 1934 г., когато е преименуван на Търговище.

Още от древността Търговищкият край е кръстопът на култури и цивилизации. Край с. Кралево е открито известното в света Кралевско съкровище от III в. пр.н.е. Предполага се, че в района на крепостта Крумово кале се е намирал Мисионис, разположен в прохода Дервента, на 7 км от днешния град Търговище.

В края на XIV в. Мисионис е опустошен от османските завоеватели.
Ески Джумая е важен търговски център в Османската империя, а в края на XVIII в. тук се провежда прочутият Ескиджумайски панаир. Пристигат търговци от Европа, Азия и Африка. Доказателство за стопанския подем на града през XIX в. е възрожденският квартал Вароша с традиционните си великолепни сгради и красиви къщи. Днешното име е свидетелство за продължаващата традиция в търговията. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес