Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 признака, че вашият партньор е истински нарцис

12 август 2024, 12:44 часа

Знаците могат да се видят дори по време на запознанството и в етапа на по-нататъшно опознаване. Трябва да стоите далеч от нарцисистите. Общуването с такива хора винаги е разрушително за психиката.

Нарцисистът е арогантен, емоционално студен, прекалено потискащ, зависим от похвалата на другите хора и много се страхува да не бъде отхвърлен. Трудно е да се работи с такива хора, да се сприятеляват и още повече да се изграждат отношения.

Психолозите казват, че нарцисизмът също има своите степени. Например, някои експерти подчертават така наречения силен нарцисизъм - това е личностна черта, която вреди както на човека, така и на околните. Такива хора имат огромно чувство за собствена значимост, изискват постоянно възхищение от другите, докато самите те не дават нищо в замяна.

Връзката с мъж-нарцис не е приказка, а трилър! Бягай!

Как да разберете дали до вас стои грандиозен нарцис?

·       Постоянно изисква внимание и ще го привлече по всякакъв възможен начин.

·       Той иска винаги да му се възхищават, така че ще се хвали с всичко, което може.

·       Изисква комплименти  - винаги, навсякъде, дори от непознати.

·       Идеализира партньора си. Не се заблуждавайте, това е само в ранните етапи. Веднага щом се влюбите в този нарцис, той ще започне да ви обижда и обезценява.

·       Постоянно манипулира. Изглежда, че такъв човек е мил и очарователен, но в същото време, след като общувате с него, се чувствате изцедени психически.

·       Не проявява емпатия. Нарцисистите изпитват трудности с емоционалното привързване и не могат истински да съчувстват на другите. Следователно е малко вероятно да получите подкрепа.

Ето как да разберете дали партньорът ви е нарцис

·       Често се държи агресивно. Лесно е да ядосате нарциса, особено когато изведнъж се усъмните в неговото величие и всемогъщество. Самото чуване, че той греши за нещо, може да предизвика силен гняв.

·       Постоянно се обижда и ревнува. Такива хора постоянно искат да бъдат най-добрите и да се състезават с най-близките си. Всяко ваше постижение може да ги разстрои, следователно изпитва завист и негодувание.

·       Опитва се да контролира всичко. За нарциса е важно партньорът му да е като отворена книга за него. Затова той ще направи всичко възможно да ви изучи. Тези знания са необходими и за изграждане на манипулационни тактики.

Първоначално нарцисистите може да изглеждат очарователни, уверени и привлекателни. Но тогава, когато истинският ви инстинкт надигне глава, ще бъдете ужасени. При нарцисите е важно да можете да изградите лични граници и да поставите себе си на първо място. Това е единственият начин за поддържане на психичното здраве.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес