Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 идеи за лятна почивка в България – за всеки вкус по нещо

06 август 2022, 19:07 часа

Мечтаете за почивка извън страната? Има хиляди примамливи дестинации, които да ви поднесат несравними емоции и да натрупате спомени и разкази за споделяне. България обаче, макар често самите ние да изказваме отрицателно мнение за родния туризъм, също има райски дестинации и кътчета-магия. Събрахме за вас 10 идеи за лятна почивка в България, които обещаваме ще ви върнат настроението и вярата, че прекрасната отпуска е възможна и без билет за далечна дестинация.

Идеи за лятна почивка в България, които ще ви допаднат

1.  Познатото непознато море

Ако винаги плажувате в най-известните курорти и върху препълнените плажове, не е чудно, че недоволствате и недолюбвате родното море. Тази година подходете различно и резервирайте луксозно бунгало директно върху пясъка или се насладете на къмпингуване на райско място, съчетаващо море и планина. Изберете курорт, който не е известен, потърсете диви и непокътнати плажове, отдайте се на пълен релакс сред кристално чисто море и тишина. Ще преоткриете България и Черноморието, обещаваме ви.

2.  Планина

И тук важи правилото – не търсете комерсиалното, а посетете кътче, което е малко познато. Удоволствието да газиш тревата с боси крака в утринната роса, да откъснеш билки, да нощуваш в хамак под звездите и да си завържеш люлка сред гората е несравнимо с комерсиалните и препълнени курорти през лятото.

3.  СПА удоволствия

Когато се оглеждате за идеи за лятна почивка в България, помислете за СПА курортите, но за тези, които са далеч от големия и шумен град. Има райски кътчета в малки селца, съчетаващи луксозни СПА удоволствия с магията на море или планина. Луксът, преплетен с дива природа, ще задоволи и най-капризния вкус и ще ви поднесе преживявания, за които не сте и мечтали.

Топ 10 най-добри тайни идеи за почивка на море

4.  Язовир

Когато говорим за язовир, пред очите ни винаги изплува този на Широка поляна. Уникална природа, място, на което небето целува язовира и създава гледка на сливане, на безкрайност, на Рай. Не може да бъде описано с думи. Потърсете именно такова кътче и се насладете на най-невероятното изживяване с най-нереалните гледки, които не сте и сънували.

5.  В града

Обичате историята и културата? Спретнете си тур из забележителности и музеи в градове, които не сте посещавали. Това е една от най-нестандартните идеи за лятна почивка в България, която може и да ви измори физически от обикаляне, но със сигурност ще поднесе релакс на душата ви, жадна за знания.

6.  Селото на баба

Имате село? Посетете го. Вземете приятели и се отдайте на спомени за хората, живели тук, които вече ги няма на този свят, на споделени съпреживявания. Няма да скучаете, ако заминете с голяма компания и предвидите какво ще ви е необходимо на вилата за наистина приятно преживяване. А може и да преоткриете магията на селския живот, кой знае?

7.  Екстремни удоволствия

Рафтинг? Скално катерене? Бънджи? Защо не? Сред нестандартните идеи за лятна почивка в България те и още десетки други предложения като полет с балон са идеални за създаване на спомени, щастливи моменти и различно усещане за ваканция. Изберете няколко екстремни преживявания и ги споделете с хората, важни за вас. Ще се изненадате как подобни преживявания скрепяват и съживяват и връзката ви.

Как да изберем правилното място за лятната почивка?

8.  Доброволчество

Почивката е не само и не просто релакс и забавления, тя е промяна, насищане с емоции и трупане на преживявания. Отделете няколко дни от отпуската си за другите, включвайки се в благотворителни акции, помощ за бездомни животни, възрастни хора, деца. Може да се окаже, че усещането, че си толкова важен за другите, е онова, което ви е липсвало в живота, за да бъдете щастливи. Ще опознаете и себе си и ще научите нови неща за характера, силата и волята, а и ще се чувствате много по-добре по-късно, лежейки на топлия пясък.

9.  Живот на колела

Почивайте без план, без резервация. Пътувайте без посока. Опознайте България извън рекламираните места. Ако сте по-смели – с раница на гръб на автостоп. Може да се окаже, че изборът на тази идея за лятна почивка в България е най-добрият подарък, който сте си направили.

10.   Почивка изненада

Затворете очи и боцнете пръст на картата. Тръгнете там, където пръстът ви е попаднал, без да проучвате мястото. Нека всичко е изненада – от хотела през храната до самия град. Не се притеснявайте, че може да е не е приятна изненада. Лято е, а то носи щастие.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес