Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тялото ви алармира, когато се къпете прекалено често

22 април 2021, 08:15 часа

Редовното къпане е в основата на поддържането на нашата лична хигиена. Ако в миналото, поради по-тежките условия на живот и недоимъкът, хората са се къпели по-рядко, то днес е прието да си вземаме душ поне веднъж на ден. Това е начин да поддържаме тялото си чисто и да елиминираме неприятните миризми, които се появяват след тежък физически труд, спорт или поради други особености. 

И макар да се смята, че честото къпане е проява на добра хигиена, учените алармират, че понякога то може да ни навреди. Ето как организмът ни алармира, че сме започнали да се престараваме и е време да намалим къпанията или поне да направим престоя в банята по-кратък. 

Суха, лющеща се и напукана кожа

Забелязвате ли, че напоследък кожата ви е станала по-суха, лющи се много и се напуква? В допълнение към това след къпане кожата ви е зачервена, раздразнена, сърбяща. Изпитвате ли все по-сериозен дискомфорт при контакт със синтетични материи? Всичко това може да се дължи на алергия, честа употреба на агресивни миещи средства, както и на твърде често къпане. Работата е там, че хлорираната вода и сапунът отмиват естествените масла на кожата ни, които действат като щит, и след това тя става уязвима към химикалите и парабените.

Проблеми със скалпа

Миенето на косата е най-добрият начин да поддържаме кожата на главата чиста, а гривата си – красива. Твърде честото миене на косата, от своя страна, може да доведе до бързото омазняване на скалпа или пък до сърбяща и лющеща се кожа. Ето защо дерматолозите не препоръчват да мием косата си всеки ден. Обикновено 2-3 пъти в седмицата е достатъчно, като броят на измиванията може да варира при хората с различен тип коса. 

Изтощена коса

Прекалено честото вземане на душ може да рефлектира не само върху кожата на главата, но и върху самата коса, отново заради отмиване на естествените масла. В резултат на това косъмът губи блясъка си, става по-крехък, къса се лесно и присъщата му виталност изчезва. Косата започва да се заплита по-често и ви се струва, че окапват цели кичури при къпане или при сресване. Неприятното явление се дължи не само на честото къпане с хлорирана вода, но и заради всички химикали в шампоаните и балсамите.

Поява на гъбички

Може би звучи парадоксално, че честото къпане понякога може да доведе и до обостряне на вече съществуващи гъбични инфекции или поява на нови. Причината, не е само продължителното киснене във водата, но и лошото попиване на водата от кожата след баня. Когато водата се задържа често и продължително между гънките на тялото това може да причини именно поява на гъбички.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес