Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези кожни болести се лепят лесно при всяко куче - ето как да го предпазите!

23 януари 2023, 17:00 часа

Кожата на кучетата се състои от три различни клетъчни слоя, всеки от които изпълнява съответна функция.

Епидермисът е горната част. Клетките в тази област на кожата постоянно се обновяват - мъртвите падат, отстъпвайки място на новите. Именно мъртвите клетки образуват пърхота.

Средният слой е така наречената дерма, която придава структурата на кожата. Тя е изградена от съединителна тъкан, кръвоносни съдове и мастни жлези.

Най-дълбокият слой на кожата се нарича хиподерма. Тази зона се състои главно от мастна тъкан и кръвоносни съдове.

Ето какво обяснява ветеринарната лекарка д-р Франциска Г. 

Здравето на вашето куче включва здравословното състояние на кожата му. Ако то е здраво, кожата му също ще е здрава.

Лющенето и сърбежът са често срещани симптоми на кожни заболявания при кучетата. Тези заболявания могат да се усложнят и затова се нуждаят от бързо лечение. Правилното хранене и хигиена имат решаващ принос за здравата кожа.

Върху опаковките на храната за кучета някои аминокиселини и мастни киселини – например, линоловата киселина, са описани като основни в съдържанието. Това не е случайно. Тези хранителни вещества са жизненоважни за здрава кожа и мускули, както и за правилното функциониране на различни вътрешни органи. Освен това те осигуряват и енергия. Кучетата обаче не могат да ги синтезират и затова трябва да ги приемат с храната си. Ако вашето куче има кожно заболяване, е желателно да го храните с храна, специално предназначена да подпомага лечението на кожни проблеми.

Произход на кучето – научете историята на най-добрия приятел на човека

Но, все пак, за да предпазите кучето си от кожни заболявания, само добрата диета не е достатъчна. Кучетата имат специфични нужди, на които стопаните им трябва да обърнат внимание. Например, важно е да разресвате козината на вашето куче след разходка. Освен това, ако мръсотията е проникнала в козината, трябва да го изкъпете с подходящ шампоан. Кучетата се нуждаят и от редовни физически упражнения. Обезпаразитяването също е от съществено значение за поддържане на козината и кожата здрави.

Също както при хората, и при кучетата кожата е най-големият орган. Тъй като храната и производството на хормони оказват влияние, естествено е симптомите на някои заболявания да се отразяват и върху нея.

Инфекциозни заболявания

Паразитите, които пренасят инфекции по кожата, обикновено са акари, кърлежи, бълхи, въшки. Най-честите заболявания, причинени от тях, са кучешката дирофилариоза и лайшманиозата. Сред бактериите най-често се среща Staphylococcus pseudintermedius. От кожните гъбички: Malassezia pachydermatis, Tricophyton mentagrophytese, Sporothrix.

Вирусните кожни заболявания при кучетата най-често са: кучешки папиломатозен вирус, кучешки пемфигус.

Какво е кучето ви? Обявиха кои са най-глупавите и най-умните породи

Неинфекциозни заболявания

- Хормонални болести. Най-честите хормонални заболявания с влияние върху кожата на кучетата са хипотиреоидизъм и синдром на Кушинг.

- Тумори: плоскоклетъчен карцином, мастоцитом, лимфосаркома, меланом.

- Автоимунни заболявания: пемфигус фолиацеус, лупус еритематозус.

- Болестотворни обстоятелства още са хранителни дефицити, неадекватна грижа за кожата, фактори на околната среда.

Инфекциозните агенти и заболяванията, споменати по-горе, често възпаляват кожата. От друга страна, хормоналните болести причиняват проблеми с козината – тя опада или губи блясъка си.

Коя порода кучета най-често напада хора?

Симптомите варират в зависимост от заболяването, което кучето има. Времетраенето на самите симптоми също не е еднакво. Така, от една страна, хормоналните заболявания обикновено отключват дълготрайни, хронични признаци - докато бактериалната инфекция предизвиква кратковременни, но остри симптоми.

Основните симптоми на кожни заболявания при кучетата

- Загуба или изтъняване, чупливост на козината.

- Възпаление (дерматит). Кожата става подута, зачервена и топла на съответното място. Ако дерматитът е причинен от бактерии, появата на гной е честа. Освен това, в случай, че възпалението е концентирано, обикновено се формира абсцес.

- Образуване на горещи точки по кожата, които стават червени и пълни с гной.

- Изтъняване, лющене и пърхот по кожата.

- Кучетата се чешат по-често.

Внимание! Статията има само информативен характер. Консултирайте се с ветеринари!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес