Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 5 неща са най-честите причини сутрин да ставате с подути клепачи

16 март 2022, 15:45 часа

Понякога клепачите ни се оказват подути сутрин, като обикновено подуването на горния или долния клепач отминава от само себе си през деня. Но ако остане за по-дълго, това може да показва различни проблеми.

Всяко подуване за повече от 24-48 часа, трябва да ви насочи към офталмолог, защото понякога може да е нещо сериозно, предупреждават медиците.

Има няколко главни причини, поради които клепачите да са подути:

•             Алергиите са често срещани и са най-лесни за лечение. Това може да е сезонна алергия или реакция към храни, химикали или други дразнители.

•             Конюнктивитът е възпаление на лигавицата на окото, което може да е заради вируси, бактерии, алергени или други дразнители.

•             Ечемикът е инфекция във фоликула на миглите или слъзната жлеза, която се проявява като червени подутини по ръба на клепачите.

•             Халазион - възпаление на ръба на клепача, което се появява при запушване на изходния канал на жлезата и представлява малка бучка на клепача. Развитието на възпаление може да се провокира от много фактори, включително определени заболявания, употребата на дадени козметични средства и намаляване на имунитета.

•             Наранявания, свързани с травма.

Ако отокът не изчезне в рамките на няколко дни и е придружено от болка в очите, замъглено виждане, усещане, че има нещо в окото, потърсете лекар.

Много проблеми със зрението са по-лесни за избягване, отколкото за лечение по-късно. За да са здрави очите ви, ще ви помогне следването на  няколко прости препоръки.

1.            Правилно хранене

Плодове и зеленчуци, особено зеленолистните, са отлични за здравето на очите. Диетата трябва да съдържа и морска риба, особено мазни.

2.            Следете теглото си

Затлъстяването увеличава риска от развитие на диабет и други състояния, които могат да доведат до сериозни неприятности с очите.

3.            Обърнете внимание на промените в зрението

Важно е родителите да обяснят на децата си да споделят, ако очите им започнат да ги притесняват или има някакви промени в зрението.

4.            Поддържайте очилата си чисти

Носете очила, ако вашият офталмолог ги е препоръчал. Важно е очилата да са чисти, защото очите ще се напрягат.

5.            Спазвайте хигиената

Мийте ръцете си, преди да докоснете очите или клепачите си. Това е важно, ако слагате или сваляте контактни лещи.

6.            Защитете очите си

Носете слънчеви очила със защита 99% или 100% от слънчевия UVA/UVB спектър. И никога не гледайте директно към яркото слънце. Използвайте защитни очила при работа с опасни инструменти.

7.            Оставете очите си да си починат

Не прекарвайте с времето за гледане на телевизия, четене на книги или компютър, за да не се уморяват очите ви. На всеки 20 минути в рамките на 20 сек.  поглеждайте  отдалечен обект.

8.            Откажете цигарите

Пушенето сериозно вреди на зрението

9.            Имайте предвид семейната история

Рискът от редица очни заболявания нараства, ако близки роднини, особено родители, ги имат.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес