Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

17 май 2024, 20:44 часа

Най-лесният начин да проверим самочувствието е чрез примера на нашето отношение към обидни ситуации, когато сме разочаровани от другите или житейски обстоятелства. Съставихме контролен списък за това как хората със здравословно самочувствие реагират на подобни проблеми.

Никой не се ражда чувствителен. Ние придобиваме това поведение като начин да отговорим на неизпълнените очаквания. Не получих това, което исках и се обидих. Това правят малките деца, чиято личност току-що се формира: самочувствието узрява, развиват се умения за независимост. Възрастният трябва да може да устои на обидите - той е защитен от вътрешна увереност в собствената си стойност, която сам е израснал и осъзнал. Или не го е осъзнал и не го е отгледал.

Ето как да тествате собствената си зрялост и самочувствие, като използвате примера на отношението си към оплакванията.

Да бъдеш обиден означава да загубиш

Да бъдеш обиден винаги е губеща позиция. И знайте ясно, че в момента, в който се обидите, сте загубили.

Първо, защото обидата разрушава. От психосоматична гледна точка това е агресия, насочена навътре. Една недобра дума отвън предизвиква буря от лоши чувства и мисли към нарушителя. Спиралите на негативизма се излюпват, различни форми на отмъщение - от пълно невежество до умишлени мръсни номера - негодуванието се подклажда, расте и "поглъща" носителя не образно, а соматично - под формата на телесни заболявания. Например, онкологичните образувания в гинекологията и андрологията могат да бъдат отговор на култивирани оплаквания.

Второ, опасно е като инструмент за манипулация, за да получите това, което искате. В резултат на това хората се ограждат със стена от негодувание, страдат, измъчват се и губят повече, отколкото печелят.

Трето, негодуванието е показател за незряла личност, детинска, някъде инфантилна позиция. Когато човек не е завършен, несигурен в собствената си стойност и знания, той търси потвърждение за значимостта си от другите. И ако вместо похвала и подкрепа получи критика и порицание, той се обижда. Очакванията му не се оправдаха и възмущението излезе наяве. Това ще се случи, докато не възстановите самочувствието си и не се научите да излизате победители от всяка обидна ситуация.

5 начина да повишите самочувствието си

Да проверим самочувствието си?

Направете списък с най-важните хора в живота ви. Къде сте вие в този списък? Трябва да сте на първо място.

Този, чийто личен „рейтинг” се ръководи от деца, родители, съпрузи или съпруги, изобщо не живее собствения си живот - само за другите, за бизнеса, за дълга. Той не чувства собствената си стойност, така че очаква признателност и благодарност от другите, от бизнеса и от дълга. И когато не получава изобщо или не получава достатъчно, той се обижда.

Обидата не може да навреди на човек с чувство за собствена стойност. Това може да стане само причина да мислите за вашата правота, правилно поведение, ниво на обучение - това няма да повлияе на дълбоко вкоренената ви увереност в значимостта на вашето „аз“. И така, какви изводи могат да се направят от една обидна ситуация със здраво самочувствие?

1. Разберете, че учителят е наблизо. Всеки нарушител ни е даден, за да ни научи, а не като наказание. Той е предназначен да покаже какво не е наред с нас. Има два въпроса, които трябва да си зададете. Как привлякох тази ситуация: коя моя дума или действие накара човек да посегне на моята стойност, може би самият аз не съм уверен в своята правота, знания и умения? И - как мога да променя това: например да призная грешка, да не я повтарям отново и да работя върху себе си и уменията си?

2. Намерете своята полза . Точно както всеки нарушител е учител, така всяка обидна ситуация е учебно помагало. И трябва да се разглежда от гледна точка на собствената полза. Това се случи и подейства в моя полза. Защо? Да кажем, че партньорът ми изведнъж стана студен към мен.

Първото желание е да бъдете обидени и да предявите претенции. Но това е детска позиция. Би ли било възрастен човек да разбере каква полза извличам от това? Въпросът, който поставя всичко на мястото му. Изведнъж започваме да осъзнаваме, че след като сме имали травматични преживявания в отношенията, ние самите сме изпитвали страх от интимност. И това разстояние е шанс да осъзнаете истинския проблем и да го разрешите в себе си.

6 начина за възвръщане на загубеното самочувствие

3. Намерете причината в себе си. Всичко, което се случва в света си има причина и щом ни се случва, значи причината е в нас. Трябва да се запитате: какво направих, за да провокирам това? Да кажем, че във връзка с мъж една жена се отвори твърде много, прояви прекомерен интерес, „разтвори се“ в партньора си и получи охлаждане. Безполезно е да се обиждате, да правите претенции е безсмислено, задачата сега е да се грижите за себе си, да почувствате стойността си, да станете самодостатъчни, независими, ярки и харизматични. Просто казано, обичайте себе си и поставяйте себе си на първо място.  

4. Маркирайте граници. Случва се нарочно да искат да ни обидят – да ни унижат, обезценят, притиснат. Традиционната реакция на такава агресия е да се обидиш, да затвориш и за пореден път да кажеш, че светът не е справедлив. Позицията на възрастен е да дефинирате ясно границите си. Изяснете на човека, че сте чули неговата гледна точка, но не сте съгласни с нея и изисквайте уважение към вашето мнение и ценности. И или те ще ни чуят и ще променят стила си на поведение, или връзката ще приключи. Отказът за комуникация също е опция за поставяне на граници, при условие че причините са правилно обяснени на нарушителя.

5. Съчувствайте на нарушителя. Често умишлените атаки отразяват проблемите на нападателите. И трябва да имате достатъчно вътрешна зрялост, ценност и самоуважение, за да устоите компетентно на това. Ако сме анализирали ситуацията от четирите предишни позиции и сме осъзнали, че всичко е наред с нас, трябва да се дистанцираме от обидата и просто да съчувстваме на човека, който се справя с личните проблеми по такъв нездравословен начин.

Живот от състоянието "искам"

За да се научите да цените и уважавате себе си, трябва да се научите да живеете от състоянието „искам“. Често живеем от състояния на трябва и кой освен мен  - без да се интересуваме от истинските си нужди и цел. Състоянието на „искам“ ви позволява да искате - да разберете себе си, да се опознаете, да се научите да виждате своите плюсове и минуси и следователно съзнателно да промените себе си. Всичко това не се включва с едно кликване. Процесът отнема време и работа. Но резултатите си заслужават работата - само като променим себе си и състоянието на живота си, можем да променим самия живот.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес