Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Те предотвратяват хипертония и оток: 7 храни, богати на калий

28 септември 2024, 17:00 часа

Калият е един от четирите най-важни електролита за човешкия организъм. Този микроелемент е необходим за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, за стабилизиране на водно-солевия баланс и за поддържане на нормално кръвно налягане. Хората, които не консумират достатъчно калий, често имат подути крака, особено в горещините. Също така недостигът на калий води до силна умора и поява на спазми, нарушаване на работата на всички вътрешни органи.
 
Яжте тези седем продукта колкото е възможно по-често и липсата на този важен елемент определено няма да ви застраши.

Сушени плодове

Порция от 100 г сушени плодове съдържа около 70% от дневната стойност на калия. Ето защо кайсиите, сушените сливи и султаните се препоръчват за консумация на всеки, който иска да има здрави кръвоносни съдове. Сушените плодове се смятат за особено полезни за възрастните хора.

Още: Кръвното скача при дефицит на този микроелемент в тялото

Бял боб

Белият боб е лидер по съдържание на калий сред бобовите растения. В 200 г боб се съдържат 50% от дневната норма на микроелемента. В същото време бобът е богат на протеини и има нисък гликемичен индекс, което го прави много полезен за диабетици.

Банани

Високото съдържание на калий в бананите е добре известен факт, въпреки че има доста храни, които имат повече калий. Големият плюс на бананите е, че тези плодове се консумират предимно сурови и не губят ползите си от термичната обработка.

Още: Плодове, които са богати на калий

Авокадо

Ползите от авокадото са добре известни - не напразно този продукт е много популярен сред привържениците на здравословното хранене. Само половин малко авокадо ще ви осигури 10% от дневната доза калий. Проучванията показват също, че авокадото е полезно за хората с високо кръвно налягане, които имат особена нужда от калий.

Картофи

Само един малък картоф осигурява 11% от дневната ви доза калий. Това е много полезен зеленчук за всеки, който иска да има здраво сърце. Картофите са основният източник на калий в страните, където се консумират почти всеки ден. Най-много от микроелемента се съдържа в печените картофи с кожата.

Още: До какво води липсата на калий при краставиците

Червено цвекло

По отношение на съдържанието на калий цвеклото не отстъпва на картофите. И за разлика от последните, цвеклото може да се консумира сурово. Цвеклото обикновено се препоръчва за поддържане на здравето на сърцето и нормализиране на кръвното налягане.

Нар

Високото съдържание на калий е един от примерите за това, за какво е полезен нарът. Този плод има положителен ефект върху функцията на сърцето и бъбреците и поддържа здравето на мускулите и костите. Въпреки това нарът е доста калоричен и съдържа много захар, така че не трябва да се консумира в големи количества и на празен стомах.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес