Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Татяна Иванова е първата българка, която ще участва в програма на НАСА

07 февруари 2022, 16:00 часа

Татяна Иванова е 19-годишно момиче с големи мечти. Големи, колкото самия Космос, че дори и повече. Тя иска да стане първата българка, полетяла в него, за което Actualnо разказа съвсем скоро.

Редовна студентка е по специалност "Инженерна физика" в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Стъпка по стъпка върви към осъществяването на тази своя съкровена мечта. Последният й успех по пътя до звездите е, че е първата българка, приета да участва в единствената програма в света за кандидат-астронавти на НАСА като т.нар. "космически посланик". 

 

Татяна съвсем скоро заминава за Флорида, САЩ, където се намира Kennedy Space Center и ракетната площадка Кейп Канаверал. Там тя ще участва в Космическа академия, която се провежда по специален проект, съвместно с Международния институт по космически науки.

 

Татяна е видимо развълнувана и споделя още, че проектът е свързан с изследване на мезосферата - част атмосферата, която остава много непозната, неизследвана и целта на този проект е да изследва мезосферата, нощните облаци и тренира кандидат-астронавти. Очаква да бъде качена на самолет с висш пилотаж, съпроводено от симулация на микрогравитация.

Напомняме, че преди няколко месеца Татяна сподели през Actualno.com, че космическата й мечта се заражда още през 2018 година, когато тя прекарва седмица в космическия лагер на НАСА в Измир. Там тя участва в симулации на космически мисии, изучава роботика, хидропоника, космическа история, програмиране и активно се включва в екипни задачи. Година по-късно взема участие и в програма към Космическата академия в Алабама.

"Докато бяхме в турския лагер, бяхме в планетариум. Атмосферата беше страхотна, магична – силни звуци, прекрасна картина. Гледахме един филм, предоставен от NASA на един астронавт, който се катери по спътника на Юпитер - Европа. Всъщност филмът започна с цитата „Представи си, че този астронавт си ти“. Просто тогава го усетих и си казах „уау“. Изречението ми подейства много силно и вътрешно усетих, че искам да стана космонавт.", споделя развълнувано Татяна.

През изминалата седмица на среща с премиера Кирил Петков и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, Татяна се съгласи да помага в Министерство на иновациите и растежа, за да може България от асоцииран да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция, което ще позволи на млади българи като нея по-лесно да сбъдват мечтите си в сферата на космическата индустрия.

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес