Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайният език на стюардесите, който пътниците не разбират

13 октомври 2024, 19:30 часа

Три? Бреза? Трюфел? Вероятно не е изненада да ги чуете в ежедневния разговор. Но какво ще стане, ако сте на борда на самолет и чуете тези думи от устата на стюардеса? Предстои ви дълъг полет, затова е време да се запознаете с професионалния жаргон, който се използва на 10 000 метра над земята.

Pax

Когато се качите на борда на самолета, вие автоматично се превръщате в пакс за стюардесите. Познати още като пътници. Думата идва от международното съкращение на думата „пътник“ - Pax.

Още: Какво проверяват стюардесите, когато ви посрещат в самолета?

Трюфели

Дали някой е оставил гъби в един от куфарите в багажното отделение? Всъщност тук няма гастрономическа препратка към членовете на екипажа на самолета. Така наричат пътниците от бизнес класата.

Станция

3А или 5D... Пътниците имат удобно място, но дали персоналът на самолета има такова? Членовете на екипажа изчакват излитането, кацането или зоната на турбуленция на специално място - станция.

Още: Защо стюардесите всъщност носят шал около врата си?

Chrysalis

Това е ласкавото наименование, дадено от стюардесите на приборите за хранене в бизнес класа, които се сервират грижливо сгънати в бяла платнена салфетка.

Casalette

Омагьосващ блясък и примамлива миризма - топлите ястия на борда се сервират в специални алуминиеви контейнери, наречени casalettes. „Старата касалетка“ обаче вече няма нищо общо с храната. Така членовете на екипажа наричат помежду си дългогодишните стюардеси.

Още: Защо стюардесите знаят всичко за вас, когато се качите на самолета

Три

Вилица, лъжица и нож - това е основният набор от предмети за еднократна употреба за хранене на борда на самолета. Обикновено той се допълва със салфетки, черен пипер и сол, но все пак сред стюардесите е станал известен като „тройка“ заради броя на приборите.

Мляко

Още една гастрономическа алюзия в речника на професионалния жаргон. Тя няма нищо общо с бялата течност, разбира се, няма нищо общо с млякото. Става дума за мъгла с валежи, която в самолета се нарича мляко.

Умка

Много хора веднага ще се сетят за малкото полярно мече от съветската анимация. И не напразно, защото персоналът на самолетите се е вдъхновил от анимационния филм „Умка си търси приятел“, когато е започнал да кръщава непридружените деца, летящи с името на главния герой.

Березка

По съветско време веригата магазини за търговия на дребно, в които можеше да се плаща за стоки с чуждестранна валута, се наричаше „Березка“. Епохата се смени, но името остана с нас, превръщайки се в обозначение за магазините на борда сред авиационния персонал.

Закопчайте коланите в пилотската кабина

Този момент настъпва преди излитане, кацане или в зона на турбуленция... Член на екипажа на самолета минава по пътеката, за да провери дали всеки пътник е спазил изискването да постави предпазния си колан. Този процес е известен сред самите стюардеси като „закопчаване на кабината“.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес