Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвременният свят се движи към самотно съществуване

15 февруари 2016, 19:42 часа

Психолози, изследващи социалната и икономическата ситуация в света, разказват, че съвременният свят в условията на сегашното му развитие се движи към самотно съществуване.

Основна причина за тази тенденция е поведението на съвременните хора, които в последно време все по-малко се нуждаят от партньор и подкрепа от страна на противоположния пол, разказва руският психолог Екатерина Александровска.

"Струва ми се, че съвременният свят се движи към самотно съществуване. Хората по различни причини все по-малко се нуждаят един от друг. Това се дължи и на икономически причини – жените са започнали да печелят повече и по-малко да се нуждаят от защита и материална подкрепа.

По редица причини хората стават все по-малко емоционални, сексът престава да бъде необходимост, работата все по-често не зависи от социума и общуването.

Светът се потапя в интернет. Много потребности се решават чрез интернет или неживи обекти. Децата, ако жените се решат да ги родят, не е задължително да се появят на бял сват заедно с партньор.

Запознанствата стават все по-трудни, липсата на партньор и деца вече не се разглежда като патология в обществото. Появи се нова форма на сексуалност – асексуалност.

Струва ми се, че хората все по-сложно се разбират помежду си и изграждат взаимоотношения. Всичко това води до съществени изменения в отношенията между половете", отбелязва Александровска.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес