Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети как да намалите падането на кучешка козина

20 юли 2023, 14:08 часа

Определено прекомерното падане на кучешка козина е проблем, с който всеки стопанин се е сблъсквал. И въпреки че това е нещо нормално, може поне малко да намалите количеството на падналите косми. При някои породи падането на косми се случват целогодишно - боксери, Джак Ръсел териери и др., докато при други е само пролет и есен. Погрешно е схващането, че късокосместите кучета пускат по-малко косми, напротив, точно обратното е.

Как правилно да разресвате котка, за да има красива и здрава козина

Ако не знаете какво е характерно за козината на вашето куче, попитайте своя ветеринар, когато го посетите. Ако според вас козината на вашия домашен любимец пада повече от обикновено, задължително го заведете на преглед. Възможно е да става въпрос за болест на щитовидната жлеза, диабет или неправилно хранене.

Как да намалите падането на козината?

Променете диетата му

Ако не става въпрос за здравословен проблем, то една добре балансирана и здравословна диета ще ви помогне да намалите прекомерното падане на козината на вашия домашен любимец. За да бъде кучето ви здраво и да получава всичко необходимо, диетата му трябва да бъде пълна с висококачествени протеини и мазнини, особено есенциални мастни киселини. Затова трябва да храните домашния си любимец с храна от висок клас.

Редовно сресване и водене при грумър

Разресването не само ще намали падането на козина, но и ще я направи по-чиста и мека. Фурминаторът е професионална четка, която ще ви помогне силно да намалите падналата козина у дома. Подходяща е както за дългокосмести, така и за късокосмести кучета. Породите, които имат нужда от подстригване, е добре поне веднъж на два месеца да посещават грумър.

Как да се грижим за домашните любимци в горещините

Използвайте само кучешки шампоани

Когато къпете кучето си, задължително използвайте подходящ кучешки шампоан. Човешките шампоани не са подходящи за тях заради различното pH и това може да доведе до нарушаване на баланса на кожата.

Обърнете внимание с какво храните кучето си

Има храни, които могат да предизвикат прекомерно падане на козина. Такива са царевицата, яйцата, чесънът и др. Не се изкушавайте да храните кучето си с храна от масата, защото това може да доведе до редица здравословни проблеми, включително увеличаване на падането на козина.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес