Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Събудете се стройни и отпочинали: 5 детокс напитки, които да пиете преди лягане

12 септември 2024, 07:00 часа

Тези напитки ще ви помогнат да възстановите равновесието си и да направите дискретна детоксикация на тялото през нощта, като извлечете максимума от часовете за сън.
 
Сънят е време, което съживява тялото и регулира жизнените функции. Липсата на сън може да се отрази както на психическото, така и на физическото ви здраве. А безсънието намалява продуктивността, като влошава концентрацията и издръжливостта. За някои дългосрочни последици от нарушенията на съня се смятат загубата на интерес към живота, объркването, летаргията, а понякога и главоболието. В такива случаи могат да помогнат билковите лекарства и други здравословни напитки.

На коя от детокс напитките трябва да се спрете? Тези варианти ще ви помогнат да преодолеете силния стрес, да регулирате цикъла на съня си и да детоксикирате жизненоважните си органи.

Лимонова вода

Още: Лекар: Пийте тази напитка вместо кафе 1-2 пъти седмично, тя съдържа желязо и калций

Ако не ви харесват отчетливите вкусови нотки на напитките, винаги можете да изпиете чаша вода с лимон преди лягане. Лимонът е богат на много хранителни вещества и антиоксиданти, които съживяват жизненоважните органи. Освен това високото ниво на витамин С засилва имунните функции, произвежда повече колаген и подмладява ума ви. Напитката детоксикира тялото и ви отпуска преди лягане, така че можете да опитате да я пиете с топла вода за успокояващ ефект. Ако обаче имате чувствителен стомах или венци, най-добре се откажете от тази идея, тъй като е по-вероятно киселината да ви причини дискомфорт. Ако не се съмнявате в организма си, засилването на антиоксидантното въздействие върху него ще помогне на джинджифила. Чаят с джинджифил и лимон има успокояващ ефект и притежава разнообразни терапевтични свойства. Също така тази напитка може да помогне при гадене или течни изпражнения.

Вода от сминдух

Преживявате постоянни стомашни проблеми, които пречат на здравословния цикъл на съня? Водата от сминдух може да бъде идеалната напитка при стомашни неразположения. Тя има способността да успокоява стомашно-чревния тракт и да облекчава храносмилателния процес (включително борбата с повръщането или диарията). Всичко, което трябва да направите, е да добавите няколко счукани семена от сминдух към чаша преварена вода. Пийте детокс напитката преди лягане за възстановяване и детоксикация.

Чай от лайка

Още: Лекар: Това е най-добрата напитка за разреждане на кръвта на възрастните хора

Чаят от лайка може да се намери във всяка аптека и почти всеки супермаркет. Той е традиционна вечерна напитка, която не съдържа кофеин, но е богата на алфа-бизаболол, алфа-бизаболол оксиди А и В и матрицин. Тези компоненти влияят върху качеството на съня. Една чаша топъл чай от лайка ще повиши нивата на глицин в организма. Това е невротрансмитер, който действа като леко успокоително и отпуска тялото, като помага на човек да заспи. Също така със своите антиоксидантни свойства чаят от лайка предотвратява натрупването на свободни радикали и противодейства на възпаленията.

Валериана

Валерианата има много лечебни свойства и съдържа компоненти като сесквитерпени и валерианова киселина, които действат върху мозъчните рецептори. Тази билка може да осигури постоянен сън и да предотврати безсъние. Можете да изпиете чаша чай от валериана няколко часа преди лягане, за да изхвърлите токсините от организма и да ограничите евентуални психологически проблеми. Това, от своя страна, може да намали симптомите на тревожност, безсъние и разстройства на настроението. Можете да комбинирате екстракти от валериана с други билки като хмел, маточина и лавандула за допълнителни ползи.

Чай от гъби

Още: Здравен съвет за деня, 7 септември: Лекар: Пийте тази напитка, тя намалява вредата от мазните храни

За друга напитка, която насърчава по-добрия сън, се смята чаят от гъби. Чаят от гъби съдържа мощни съединения като псилоцибин, които взаимодействат с опиоидните рецептори в мозъка и могат да повлияят на качеството на съня. Напитката осигурява последователност на съня, промива токсините и предотвратява дългосрочния стрес. Докато гъбата чага има противовъзпалителни свойства, сортът шийтаке има противотуморен ефект. Въпреки това тази напитка е най-добре да се избягва, ако се страхувате, че въображението ви може да се развихри.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес