Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

16 май 2024, 14:11 часа

Ползите от свинската мас за организма са обект на разгорещени дискусии. От една страна, тя е мазен, а следователно калоричен и тежък за храносмилането продукт. От друга страна, на свинската мас се приписват подмладяващи и антиоксидантни свойства. Така че кое от тези твърдения е вярно?

Ползи за женското тяло

Свинската мас е слой подкожна мазнина, който играе ролята на енергиен запас в животинското тяло. Тя се състои от триглицериди, съдържа арахидонова киселина, линоленова киселина и линолова киселина. В свинската мас има много селен и цинк, има холин, витамини D, E, C. В продукта има малки дози протеини.
Какви полезни свойства има свинската мас:

- Повишава имунитета.

- Подпомага загубата на тегло.

- Намалява нивото на лошия холестерол.

- Предотвратява преждевременното стареене.

- Противораково и жлъчегонно средство.

Защо повечето специалисти отново препоръчват свинската мас?

Но всичко това е при условие, че се консумират не повече от 20-30 г от продукта на ден. Свинската мас е много калорична: 100 г съдържат 700-900 ккал. Злоупотребата с продукта може да доведе до затлъстяване и панкреатит. Вместо да понижава холестерола, свинската мас ще провокира образуването на плаки в кръвоносните съдове.

Какъв е правилният начин за консумация на свинска мас?

За да носи свинската мас само полза, жените трябва да я ядат през първата половина на деня. Тогава цялата получена мазнина ще се изразходва през деня. Удоволствието от продукта ще е по-голямо, ако го нарежете на тънки филийки хляб.

За сандвичи е по-добре да използвате суха галета или пълнозърнест хляб. След като сте се почерпили със сланина, преразгледайте диетата си: откажете се да ядете други мазни храни на този ден.

Съвет: Яжте сланина с чесън, хрян, черен пипер или горчица. Пикантните подправки допринасят за бързото усвояване на мазнините.

Препоръчително е да ядете висококачествена свинска мас. Пресният продукт има бял или мек розов цвят. Подбрана е сланината на младо прасе, отглеждано на естествен хранителен фураж. Тя има деликатен вкус и тънка кожа без косъмчета.

В идеалния случай свинската мас трябва да мирише на изгоряла слама. Суровата свинска мас е препоръчително да се осоли или да се свари. В пушен и пържен вид тя определено е вредна.

Затова е полезно да се консумират не повече от 30 г осолена или варена свинска мас. В големи количества сланината е вредна: тя допринася за развитието на атеросклероза и затлъстяване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес