Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световноизвестните мистерии, които наскоро бяха разкрити - част 2

04 декември 2014, 12:39 часа

Човечеството винаги е изпитвало нужда да има обяснение за всичко. Затова и до днес продължава да се рови в погребани преди векове мистерии. Преди дни ви представихме няколко световноизвестни загадки, които, чрез най-новите технологии, наскоро намериха своето разрешение. Решихме да допълним списъка:

Торинската плащеница

Смята се, че с нея е било загърнато тялото на Христос, след като е бил свален от кръста. На самия плат се различава изображение на разпнат човек. Това е вероятно един от най-изследваните от историци и учени материали в света. Наскоро обаче ново изследване доказа, че платът е доста „по-нов“ от приемането до момента – датира от около 1260 г. сл.Хр. Изображението на разпнатия човек все още се проучва.

Странни звуци в океана

През 1997 г. хидорфоните полудяха, когато доловиха мистериозен звук на огромна дълбочина в Тихия океан. Веднага се появиха теории за праисторически морски чудовища, оцелели през вековете. След старателно изследване на звуците обаче наскоро бе установено, че те са отзвук от айберг, отчупващ се от Антарктика.

Призрачният кораб „Мари Селест“

През 1872 г. корабът „Мари Селест“ е намерен в Атлантическия океан в перфектно състояние, непокътнат, но... без следа от екипажа. Теорията за нападение от пирати била бързо отхвърлена, тъй като всички богатства си стояли недокоснати. Липсвали единствено някои документи. Преди време учени проведоха експеримент и установиха, че на борда е имало 1700 барела метилов алкохол и изпаренията му може да са подлудили екипажа, който да е напуснал плавателния съд.

Джак Изкормвача

Историята около серийния убиец е една от най-мистериозните. Има хиляди теории за произхода му – от това, че е бил просяк, до това, че е бил член на кралското семейство на Великобритания. Сред основните заподозрени обаче винаги е бил полякът Арън Космински. В последните години бе открит окървавен шал на една от жертвите на Джак Изкормвача. Бяха проведени модерни ДНК тестове и учените съобщиха, че са открили съвпадения с генетичен материал от останките на Космински. Други обаче оспориха твърденията им, тъй като през годините шалът може да се е замърсил и данните от него да не са правдоподобни.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес