Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свежо за лятото: тиквички с копър и чесън

12 юли 2021, 22:30 часа

Рецептата, която днес ще споделим с вас, може спокойно да се нарече най-простият и в същото време вкусен начин за приготвяне на тиквички. Това ястие може да бъде отлична гарнитура за месо на скара или просто да се сервира като предястие. Може да се използва и като мезе за студен аперитив в топлите летни вечери.

Не е нужно да правите много манипулации и да си играете със зеленчуците дълго време. Само 20 минути време ще ви е нужно, минимум съставки и лятната свежа храна е готова да бъде поднесена на масата! И тази храна е толкова проста - комбинация от тиквички с чесън... Истинска наслада!

Съставки за приготвяне на тиквички с копър и чесън:

Тиквички

400-500 g

Слънчогледово олио

60–70 мл

Чесън

3 скилидки

Оцет

2 с.л.

Пчелен мед

1 супена лъжица

Сол на вкус

Черен пипер (смлян) – също на вкус

Копър - 1 пакет сух или няколко стръкчета от свежата подправка

Подготовка:

1.         Трябва да изплакнете зеленчуците, да ги подсушите и да ги нарежете на дълги тънки филийки. Извършете тези действия с помощта на нож или резачка за зеленчуци. Посолете ги малко и ги оставете за 10 минути. Това време е необходимо, за да се отцеди излишната течност от тиквичките.

2.         Нарежете на ситно копъра и накълцайте чесъна. Комбинирайте чесъна с мед, оцет, черен пипер и олио. След това разбъркайте хубаво сместа.

3.         Отцедете сока, който са пуснали тиквичките, добавете към него копър, добавете марината и разбъркайте добре.

4.         Поставете предястието в хладилника за два часа, за да се маринова по възможно най-добрия начин.

5.         Запържете тиквичките в добре загрято олио.

Сервирайте така приготвените тиквички като студено предястие. Повярвайте ми: гостите ви ще бъдат наистина доволни от това ястие! Понякога простите неща са едни от най-вкусните! Не е задължително да прекарате часове в готвене, за да се получи нещо вкусно!

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес