Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Суперхраните, които ще ви предпазят от всички болести

26 януари 2022, 14:54 часа

Имунитетът е в основата на доброто здраве. Много заболявания се дължат именно на невъзможността на нашата имунна система да се пребори с патогените.

Ако искате тя да работи ефективно, задължително трябва да включите в менюто си следните суперхрани, които ще ви предпазят от всички болести, не само от сезонните инфекции, но и от хронични заболявания.

1. Авокадо

 Половин авокадо осигурява 29 милиграма магнезий или около 7 процента от препоръчителната дневна доза от този минерал. Магнезият играе роля в регулирането на кръвното налягане и кръвната захар, а дефицитът му се свързва с по-висок риск от диабет тип 2, според NIH.

2. Нар

Нарът предпазва от сърдечно-съдови заболявания и подкрепя здравето на сърцето, според проучване на Frontiers in Pharmacology.

3. Ягоди, малини, боровинки, къпини

Всички те съдържат фибри и антиоксиданти, които помагат в борбата с рака, според проучване на Frontiers in Pharmacology.

4. Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци имат куп ползи за здравето, като намаляване на риска от рак и предотвратяване на инфаркт и инсулт.

5. Риба и морски дарове

Рибата и морските дарове съдържат омега-3 мастни киселини, могат да помогнат за намаляване на риска от инфаркт и инсулт, както и за облекчаване на депресия, според NIH.

6. Чесън и лук

Чесънът може да бъде от полза за хората с диабет, висок холестерол и високо кръвно налягане. Лукът има антивирусна и антибактериална активност.

7. Гъби

В традиционната китайска медицина се използват за прочистване на тялото и насърчаване на дълголетието. Микотерапията се предписва като допълнително средство за лечение при рак на гърдата, въпреки че са необходими повече изследвания в тази област.

8. Ядки и семена

Бадемите са полезни за сърцето, кашуто за паметта, а бразилският орех предпазва от рак. Ленено семе, семена от чиа и конопени семена - всички те изобилстват от витамини и минерали.

9. Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци съдържат хлорофил и диетични фибри, които могат да намалят риска от колоректален рак, според Американски институт за изследване на рак.

10. Пълнозърнести храни

Те изобилстват от фибри, антиоксиданти и витамини, които могат да предотвратят състояния като диабет тип 2, рак и сърдечни заболявания.

11. Цитрусови плодове

Повечето хора пристъпват към прием на витамин С, едва след като се разболеят. Този витамин е изключително важен, тъй като подпомага функционирането на имунната система.

Смята се, че витамин С увеличава производството на бели кръвни клетки, което е от ключово значение за борбата с инфекциите.

Проучване, публикувано през юли 2018 г. в The American Journal of Clinical Nutrition, стига до извода, че хората на 50 и повече години, които ядат портокали всеки ден, имат 60% по-малък шанс да развият дегенерация на макулата в сравнение с тези, които не ги включват в менюто си.

12. Ферментирали храни

Кимчи, комбуча, кисело зеле, кисело мляко - всички те съдържат пробиотици. Те могат да допринесат за здравето на микробиома, както и да изиграят решаваща роля в превенцията на много заболявания - болест на Крон, ревматоиден артрит и улцерозен колит.

13. Черен шоколад

Какаото в черния шоколад изобилства от антиоксиданти, които могат да се окажат изключително мощни в превенцията на рак, както и за здравето на сърцето, според проучване, публикувано в Journal of Neuroscience. Порция от 1 или 2 унции тъмен шоколад (с минимум 70 процента какао) на ден може да има други ползи за здравето - подобряване на когнитивните функции, предотвратяване на загубата на памет и подобряване на настроението.

14. Сладък картоф

Изследване, публикувано в Food Research International, предполага, че сладкият картоф може да допринесе за предотвратяване на диабет, затлъстяване, рак и други здравословни проблеми благодарение на своите противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства.

15. Боб

Бобът и бобовите растения са с ниско съдържание на наситени мазнини - които могат да повишат нивата на холестерола и да допринесат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Високите нива на фибри и витамини в тях могат да насърчат загуба на тегло и да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар, според проучване, публикувано в Clinical Diabetes.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или специалист по здравословно хранене, както и да се използва за самолечение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес