Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Странната история на женското обезкосмяване

15 февруари 2022, 15:25 часа

Някои източници казват, че концепцията за кола-маска като синоним на спретнатост и красота се появява в древни времена, с египетските традиции, които свързват тази практика с политически и религиозни въпроси.

Според папируса на Еберс, датиращ от около 1500 г. пр. н. е., тогава мъжете се бръснели с бръсначи от различни метали, а жените използвали захарен восък или различни горещи смеси, произведени от животински вещества. Известно е също, че са използвали пемза и черупки от костенурки, за да получат същия ефект.

Идеалът за женска красота, който трябва да бъде постигнат, е вдъхновен от съпругата на фараона, която е смятана за пример за чистота, защото няма косми по тялото. По същия начин свещениците се обезкосмявали напълно, преди да влязат в храмовете, като синоним на уважение към свещеното място.

От друга страна, известно е също, че гръко-римската култура е разбирала липсата на косми като пример за младост, красота и невинност. Това е изразено и в неговите скулптури: жените са изобразени напълно депилирани, докато мъжете са изобразявали с видими срамни косми.

Значението в Рим беше такова, че е имало роби, специализирани в епилацията, които използвали мехлеми, подобни на това, което сега разбираме като кремове за депилация. Те също така въвели един вид восък на основата на смола и volsella  (пинсети). Младите момичета премахвали срамните си косми веднага щом се появи първото окосмяване.

През Средновековието премахването на космите става важен за лицето, но социалният навик за бръснене в интимните зони е загубен.

В началото на ХХ век окосмяването по подмишниците и краката е напълно обичайно. Трансформациите в света на медиите и модата обаче предполагат и нови начини за възприемане на телата.

Около 1915 г., в парижките и американските тенденции, ръкавите изчезват, а полите се съкращават, давайки началото на рокли, вдъхновени от древните гръко-римски традиции. Тези нови дрехи започнаха да разкриват ръцете, подмишниците и малко от краката.

Приблизително по това време американското списание Harper's Bazaar започва да „натрапва“ загрижеността за космите в подмишниците. Но бумът на кола маска  наистина идва през 20-те години на миналия век, когато поли, които разкриват краката, стават тенденция. Въпреки че се носят с чорапи с шев отзад или с фигури, тази дреха отбелязва повратна точка.

Тази революция е подкрепена основно от популярни фигури. Повечето жени от онова време изглежда не са чувствали длъжни да се бръснат, докато в края на въпросното десетилетие не започват да се появяват реклами, които поставят епилацията като необходимост при жените.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес